EditieNL

Ook H&M en Forever 21 doen aan 'vettaks' voor plus size: 'Ze doen alsof 36 nog steeds standaardmaat is'

18 mei 2018 13:00 Aangepast: 19 mei 2018 08:43
Verschil in prijs bij Forever21: standaardmaat is goedkoper dan plus size.

Winkelketen New Look rekent 'vettaks' voor kleding: de plus size maten zijn duurder dan dezelfde kledingstukken in standaardmaten. Ze zijn niet het enige merk, blijkt nu. "Heel gek. Waarom zijn maat 36 en 46 dan wel even duur?"

In Engeland ontdekte een vrouw dat op het oog precies dezelfde kleding van New Look in de plus size-lijn meer kost dan die kleding in de standaardmaten. Er is flinke ophef over ontstaan, want is dit niet heel oneerlijk?

ZIE OOK: Meer betalen voor maatje meer: 'vettaks' veroorzaakt woede

New Look blijkt lang niet de enige winkel waar dit gebeurt: er zijn na een korte zoektocht meerdere voorbeelden van Forever21 en H&M te vinden (onderaan het artikel vind je linkjes naar verschillende kledingstukken).

Miniatuurvoorbeeld

Links: standaardmaat bikerjack, rechts: zelfde jack, maar dan in plus size.

Meer stof

Een veelgehoorde verklaring is: voor die grote maten is meer stof nodig, dus is het logisch dat het duurder is. Blogger Dionne Markelo (rechts) van Supersize My Fashion herkent de discussie. "Dat er meer stof nodig is en dat de prijs dan stijgt, vind ik niet raar. Maar als je er zo naar kijkt, is het wel gek dat maat 36 en maat 46 voor dezelfde prijs in de winkel hangen." 

Miniatuurvoorbeeld

Wat Markelo betreft kun je beter iedere maat wat duurder maken. "Kijk, het argument meer stof betekent duurder, werkt alleen als het consequent wordt doorgevoerd. Dat is nu absoluut niet zo. In heel veel winkels heb je mama, tall en petite lijnen, die zijn net zo duur als de standaardmaten. Dat er meer stof wordt gebruikt en vanaf maat 48 de prijzen ineens stijgen, is dan een heel slap excuus."

Vroeger heel normaal

Vroeger was het heel normaal dat voor grote maten meer geld werd gerekend, zegt Edwin Belt, branchespecialist mode INretail. "Toen werd alles op maat gemaakt, nu gebeurt dat nauwelijks." 

Dat New Look meer geld rekent voor maat 48 en hoger kan volgens Belt betekenen dat ze zo scherp op de marge zitten dat je voor die extra stof moet betalen omdat zij er anders niets uithalen.

"Tot een bepaalde maat kun je extrapoleren, dat klopt. De standaardmaat in Nederland is 36, een kledingstuk wordt eerst daarop gemaakt. Als een fabrikant dat mooi vindt, en aangeeft daar meer van te willen, heb je machines die van datzelfde ontwerp verschillende maten kan maken. Dat kan maar tot een bepaalde maat, want op een gegeven moment heb je een nieuw ontwerp nodig. Bij plus size moet het wel mooi vallen." 

Nieuwe standaardmaat?

Daar is volgens Belt niet veel aan te doen. "Alleen is de standaardmaat allang geen 36 meer. Ik kan me voorstellen dat plus size-kleding ooit in de reguliere serie belandt en je dan hetzelfde betaalt. Dat zou netjes zijn." Of juist verschillende prijzen voor elke maat. "Want wie weet vindt een vrouw met maat 36 het dan oneerlijk dat ze moet meebetalen voor stof voor een vrouw met een grotere maat."

Reactie winkels

EditieNL heeft New Look, H&M en Forever21 om een reactie gevraagd, maar ze hebben vooralsnog niet gereageerd. In internationale media heeft New Look al wel aangegeven het prijsbeleid onder de loep te nemen. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van