EditieNL

Eendje met 4 poten gevonden: 'Hij kon eigenlijk alleen op zijn rug liggen'

17 mei 2018 10:28 Aangepast: 17 mei 2018 10:29
Het eendje lag helemaal alleen in het nest Beeld © Pieter Vermeulen Museum / Hiske Brouwer

'Het eendje met de vier pootjes' klinkt bijna als een heel zielig kinderverhaal. Maar, hoe sneu ook, het eendje heeft echt bestaan en werd vorige week helemaal alleen gevonden in een nest. Omdat hij niet kon lopen, werd besloten om hem in te laten slapen.

"Het is heel erg bijzonder. Ik heb dit nooit eerder gezien", zegt bioloog Wim Bosch tegen Editie NL. "Ik weet dat er in Engeland weleens een eend met vier pootjes is gevonden, maar die had er aan elke kant twee. Ons eendje heeft drie poten aan één kant, en één aan de andere kant. Dat is heel apart." 

Het eendje met vier poten werd zaterdag binnengebracht bij het vogelhospitaal, waar Wim vrijwilliger is. "Ik werk daarnaast bij het Pieter Vermeulen Museum en wist meteen dat het eenden jong een mooie toevoeging aan de collectie zou zijn."

'Hij kon niet met de rest meekomen'

Het eendje was hooguit een dag oud toen het werd gevonden. "Omdat zijn pootjes ongelijk verdeeld zijn, kon hij niet blijven staan. Hij kon eigenlijk alleen op zijn rug liggen", zegt Wim.

Het jong werd in zijn eentje in het nest gevonden. "De moedereend verlaat het nest meteen na de geboorte van haar jongen. Alle kleintjes lopen dan achter haar aan, maar deze kon niet meekomen." De overlevingskans van het eendje was zo klein, dat besloten werd om hem in te laten slapen. 

Ingevroren 

​​Wim besloot het eendje daarna direct naar het museum te brengen. "Hij moest ingevroren worden, zodat hij goed blijft. In het museum hebben we hem in de vriezer gestopt, anders moest ik hem thuis tussen het eten leggen."

Hoe het eendje uiteindelijk in de collectie van het Pieter Vermeulen Museum komt te staan, dat is nog niet duidelijk. "We kunnen hem in alcohol zetten, of het eendje kan opgezet worden." Het bijzondere aantal pootjes moet in ieder geval duidelijk te zien zijn."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`