EditieNL

Deskundigen waarschuwen: 'Laat je hond niet met een stok spelen'

16 mei 2018 16:22 Aangepast: 16 mei 2018 16:23
Je hond achter een stok aan laten rennen lijkt onschuldiger dan het is Beeld © iStock

Het is een vrolijk gezicht: een hond die enthousiast achter een stok aanrent, die zijn baasje net de lucht in heeft geworpen. Toch is het stok gooien lang niet zo onschuldig als veel mensen denken. Iedere week overlijden honden doordat ze stikken in het stuk hout.

​​“Het gebeurt heel veel vaker dan baasjes denken dat honden doodgaan door het spelen met een stok”, zegt Suzanne Welling, van de Martin Gaus Hondenschool Lelystad tegen Editie NL. “Honden worden bijvoorbeeld gespiesd als de stok rechtop in het gras belandt, of de stok komt met de punt in de keel terecht. Ook kan de hond overlijden door het inademen van een stuk schors.”

Het baasje van de Engelse labrador Willow zal voortaan wel twee keer nadenken voordat ze een stok gooit. De laatste keer dat ze dat deed eindigde een 30 centimeter lange stok in Willow's keel.

Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

Bloedstollende kreet

"Ik hoorde een bloedstollende kreet. Het stuk hout had haar ruggengraat op een haar na gemist", zegt Willow's baasje Helen tegen de Daily Mail. De vrouw nam Willow direct mee naar de dierenarts, waar het stuk hout via de schouder van de hond kon worden verwijderd.

Let op! Onderstaande video kan als schokkend worden ervaren

Willow overleefde het ongeval, maar voor veel honden loopt het verkeerd af. Elke week overlijden er viervoeters doordat ze doorboord worden door een stok. Het is volgens Suzanne Welling dan ook belangrijk om de risico's goed in de gaten te houden. 

Eén vast speeltje

"Ik gooi zelf heus ook af en toe wel eens een stok, maar je kunt beter voor de veiligere optie gaan", zegt ze. "Je kunt jouw hond het beste laten wennen aan één vast speeltje, bijvoorbeeld een balletje. Laat dat balletje nooit rondslingeren, maar gebruik hem enkel en alleen om buiten mee te spelen."

Ook kun je in plaats van iets te gooien, ook een speeltje verstoppen. "Wegrennen en plotseling moeten stoppen, is sowieso niet goed voor een hond. Dus gooien raad ik af." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`