EditieNL

Kankerbehandeling thuis of in het ziekenhuis? 'Thuis kan ik doorwerken'

16 mei 2018 11:40 Aangepast: 17 mei 2018 09:01
Ingrid tijdens haar thuisbehandeling Beeld © Editie NL

Kankerpatiënten zien soms het ziekenhuis meer dan hun eigen huis. Meerder keren per maand moeten ze naar het ziekenhuis voor een behandeling. Dat kan anders. Steeds meer ziekenhuizen bieden thuisbehandelingen aan. En dat maakt voor sommige patiënten hét verschil.

Ingrid heeft sinds 2010 longkanker, nu fase vier, hiervoor wordt ze één keer per maand in het ziekenhuis behandeld en één keer per maand thuis. "Voor mij staat het ziekenhuis voor stress," zegt ze tegen Editie NL. "Bovendien ben ik thuis veel sneller klaar met mijn behandeling, binnen anderhalf uur, terwijl ik er in het ziekenhuis drie uur mee kwijt ben."

Miniatuurvoorbeeld
Ingrid wordt tijdens haar behandeling begeleidt door een verpleegster.

Minder belasting van het ziekenhuispersoneel

Ingrid krijgt thuis immunotherapie. Volgens longarts Hans Smit van het Rijnstate ziekenhuis is dat een behandeling die geschikt is voor thuisbehandeling. Patiënten die immunotherapie krijgen worden soms jarenlang elke twee à drie weken behandeld. "Met de technieken die we tegenwoordig hebben kunnen we dat ook op een veilige manier thuis aanbieden. Dit is voor het gemak van de patiënt, en daarnaast helpt het ook voor de belasting van het ziekenhuispersoneel."  

Patiënten kunnen zelf kiezen of ze thuis behandeld willen worden. "We zien dat de patiënten die al in behandeling waren bij ons liever in het ziekenhuis bleven voor de behandeling" zegt Smit. "Maar 'nieuwe' patiënten, die nog met de behandeling moeten beginnen, zijn veel enthousiaster over de mogelijkheid van thuisbehandeling."

Meerderheid kiest ziekenhuisbehandeling

Toch kiest nog altijd een meerderheid (35 procent) van de patiënten voor een behandeling in het ziekenhuis. "Veel mensen vinden het ziekenhuis toch veiliger" zegt Pauline Evers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. "Daarnaast associëren patiënten hun ziekte heel erg met het ziekenhuis, en willen ze dat niet naar huis brengen."

Ingrid ziet dat anders. "Ik vind het een uitvinding! Thuis kan ik gewoon doorwerken en hoef ik niet te wachten."

Het Rijnstate ziekenhuis start samen met Philips een nieuw project: 'De kliniek van de toekomst'. Met als doel om, waar mogelijk, de ziekenhuiszorg dicht bij huis te brengen.

Bekijk de video hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore