EditieNL

Bomen massaal kaalgevreten door rupsen: 'Warme voorjaar goed voor de beestjes'

16 mei 2018 09:50 Aangepast: 18 mei 2018 16:24
De spinselmot pakt bomen in en vreet ze kaal Beeld © Fedor Gassner

Je hebt ze misschien wel gezien, bomen en struiken compleet ingepakt met witte webben van het zogenaamde spinselmot. Een spookachtig tafereel. Er zijn dit jaar al vroeg veel soorten rupsen actief en dat merkt de natuur.

Door het warme voorjaar zaten veel bomen al vroeg vol in het blad. "Dat is goed voor veel soorten rupsen die zich volvreten met blaadjes" zegt Arnold van Vliet van Nature Today. "De hoeveelheid rupsen varieert elk jaar sterk, maar dit is blijkbaar een goed jaar voor de beestjes."

ZIE OOK: Buxusrups vreet tuinen kaal: 'Het is echt een plaag'

Goed voor de beestjes, maar niet perse goed voor de natuur. "De vogels profiteren er van, maar voor de bomen is het slecht. Het verzwakt ze verschrikkelijk."

Eind juni worden bomen weer groen

Gelukkig zijn veel bomen er wel tegen bestand. "Als je nu een boom ziet die helemaal is kaalgevreten dan moet je eind juni nog eens kijken, je zal zien dat ze dan voor de tweede keer in blad komen."

Volgens de bioloog houden struiken en bomen, speciaal voor dit soort aanvallen van de rups, een aantal knoppen nog dicht om later uit te laten komen. 

Miniatuurvoorbeeld

De spinselmot pakt alles in wat hij tegenkomt. 

Geen gezicht

Het is een smerig tafereel, vooral als je ze in je eigen tuin hebt. Maar je kunt er niet zo veel aan doen. "Ga ze niet met gif bestrijden want dan vergiftig je alleen maar je eigen omgeving. Als ze zich straks hebben volgevreten gaan ze zich verpoppen tot vlinders en dan zijn ze weg."

De spinselmot is vooral in het noorden van het land te zien. In het zuiden is momenteel veel overlast van de Buxusmot. Daar maakte Editie NL eerder al een reportage over:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

`