EditieNL

Hondje Joep gered door bloed van golden retriever Floor: 'Zij zijn nu onafscheidelijk'

15 mei 2018 17:30 Aangepast: 16 mei 2018 08:52
Floor en Joep samen op de bank Beeld © Marja Versluis

Er is een tekort aan bloeddonoren voor katten en honden. Deskundigen roepen baasjes op om hun huisdier beschikbaar te stellen voor bloedtransfusies. Iemand die weet hoe belangrijk zo'n tranfsusie kan zijn, is Marja Versluis. Haar hondje Joep kon gered worden met het bloed van Floor, haar andere hond.

Toen Marja en haar man Erik ruim anderhalf jaar geleden op het Griekse eiland Lesbos waren, vonden ze het kleine straathondje Joep. "We waren één van de laatste toeristen van het seizoen. Veel honden overleven de winter in Griekenland niet, dus we besloten Joep mee te nemen naar Nederland", zegt Marja tegen Editie NL.

​ZIE OOK: Gezocht: honden en katten die bloed kunnen doneren

Na drie maanden werd Joep plotseling doodziek. "Binnen 24 uur zagen we het leven uit hem sijpelen. We zijn meteen naar de dierenarts gegaan." De dierenarts dacht dat Joep een parasiet uit het Middellandse Zeegebied had opgelopen en besloot dat het hondje direct een bloedtransfusie moest ondergaan.

Uiteindelijk bleek Joep geen parasiet, maar een auto-immuunziekte te hebben. Hoe dan ook, die transfusie heeft uiteindelijk het leven van het hondje gered.

Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

'Dieren kunnen veel bloed verliezen'

Joep is een vrij uniek geval, want de meeste bloedtransfusies bij honden en katten vinden plaats tijdens de operatie, zegt dierenarts Jaap Vestjens tegen Editie NL: "De dieren kunnen tijdens de behandeling veel bloed verliezen."

Toch geeft zo'n bloedtransfusie volgens de dierenarts geen garantie dat het dier een operatie overleeft. "Het is helaas niet zo dat meer donoren per definitie voor meer geredde dieren zorgen."

Een leger chihuahua's

Omdat Joep zo verzwakt was, zou hij de reis naar een bloedbank waarschijnlijk niet overleven. "De arts zag in het systeem dat we een golden retriever, Floor, hadden. Hij zei dat we haar snel moesten ophalen", zegt Marja. Het bloed van Floor werd gebruikt om Joep te redden.

Dat Floor een golden retriever is, kwam extra goed uit. Want, hoe groter de hond, hoe beter de transfusie verloopt, zegt dierenarts Vestjens: "Van Sint-bernardshonden kun je flink wat bloed tappen, van chihuahua's heb je een heel leger nodig."

Opgeknapt

Toch verliep de bloedtransfusie niet zonder problemen: "Floor heeft er zeker een uur lang heel zielig bijgelegen, want het bloed stroomde niet goed door haar aderen." Uiteindelijk sloeg de transfusie aan en knapte Joep weer helemaal op.

Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

Inmiddels gaat het weer super goed met Joep en volgt Floor hem overal waar hij gaat. "Het zijn nu echte bloedbroer en zus", zegt Marja. "De twee zijn onafscheidelijk en ik heb het gevoel dat Floor, vooral toen Joep ziek was, echt over hem waakte." 

'Zielig voor Floor'

​Dat er een tekort aan bloeddonoren is, begrijpt Marja wel. "Het was extra bijzonder en hartverwarmend dat allebei de honden van onszelf waren, maar tegelijkertijd vond ik het ook heel zielig voor Floor om haar te zien lijden. Dat maakt de keuze lastiger."

Tekst gaat verder na foto   

Miniatuurvoorbeeld

Ook denk ze dat veel mensen simpelweg niet weten dat bloedtransfusie voor honden en katten bestaat: "Voordat Joep ziek werd, hadden we nooit gedacht dat het kon. Maar, we hebben nu ervaren hoe belangrijk het is. "Het heeft Joep zijn leven gered."

Wanneer kan een hond of kat bloeddonor worden?

  • Het dier moet een rustig en meegaand karakter hebben
  • Het dier moet een gezond gewicht hebben
    • Bij honden is dat ongeveer 25 kilogram
    • Bij katten is dat ongeveer 4 kilogram
  • Het dier moet tussen de 1 en 8 jaar zijn 
  • Het dier moet volledig ingeënt zijn
  • Het dier mag geen rauw vleesdieet krijgen
  • Het dier mag nooit in het buitenland zijn geweest, in verband met parasitaire ziekten    

Bron: Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht & Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland

Bekijk hier de reportage:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`