Eindexamens

Meer scholieren slikken concentratiepillen: 'Je kunt er makkelijk twee uur mee studeren'

11 mei 2018 13:20 Aangepast: 12 mei 2018 10:02
Stijn met Flux-pillen. Beeld © Editie NL

Middelbare scholieren trekken alles uit de kast om volgende week optimaal te presteren tijdens hun eindexamen. En dat betekent voor veel scholieren tegenwoordig niet alleen nachten doorhalen en samenvattingen verslinden: maar ook naar de pillen grijpen om hun studieprestaties op te krikken.

Blokken voor het eindexamen kost ontzettend veel energie. Steeds meer scholieren zoeken tegenwoordig naar alternatieve middelen om zich beter en langer te kunnen concentreren. Een pil die op dit moment populair is, is de zogenaamde 'FLUX'.

"Je kunt ineens twee uur achter elkaar studeren, zonder dat je pauze nodig hebt. Ook ben je veel minder snel afgeleid door bijvoorbeeld je smartphone, zegt Wimme Klaver van FLUX tegen Editie NL.   

ZIE OOK: Laatste loodjes voor je eindexamen? Dit zijn de do's en don'ts

De capsules zijn gewoon online te koop en voor een zakje van 10 pillen betaal je 9 euro. "De verkoop is de laatste tijd enorm gestegen. We krijgen zelfs telefoontjes van moeders of het al geleverd kan worden", zegt Wimme.

Oosterse kruidenmengsels 

In de FLUX pil zitten dezelfde stoffen als in koffie en thee, maar ook vier soorten vitamine b en twee bloemsoorten. Jaap Seidell, voedingswetenschapper aan de Vrije Universiteit, waarschuwt met name voor die bloemen. 

"Het lijkt erg op wat we kennen als 'oosterse kruidenmengsels'. Daarvan weten we niet precies wat ze met je doen, omdat er te weinig onderzoek naar is gedaan. Je moet er dus echt goed mee oppassen", zegt Seidell tegen Editie NL.

'Je kunt net zo goed een kop koffie drinken'

Toch zeggen de makers van FLUX dat je de pillen elke dag kunt slikken: "We nemen er elke dag voor de lunch eentje in, zodat we ons 's middags extra lang kunnen concentreren."

Of die extra concentratie echt door de pillen komt, dat is iets waar Seidell aan twijfelt: "Ik snap dat jongeren graag willen dat zo'n pil werkt, maar je kunt net zo goed een kop koffie drinken."

Ook waarschuwt hij dat de pillen voor een onregelmatige hartslag kunnen zorgen en dat je er slecht van gaat slapen. Ook kun je er een gewenning voor cafeïne door ontwikkelen en ontstaan er ontwenningsverschijnselen als je er mee stopt. "Het is misschien fijn als je een nacht moet doorhalen, maar op de lange termijn is dit geen goed plan."

Bekijk hier de video: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore