Steeds vaker krijgen honden en katten geneesmiddelen binnen die eigenlijk voor mensen zijn. Vaak gebeurt dat per ongeluk, maar soms geven mensen ook bewust hun huisdier middelen als paracetamol of ibuprofen. Deskundigen waarschuwen voor de gevolgen.
Bewust of onbewust geven veel mensen hun huisdier een medicijn, dat eigenlijk voor het baasje zelf is. In de meeste gevallen krijgt de hond of kat per ongeluk een pilletje binnen. "Mensen laten medicijnen vallen of een hond haalt iets van een dienblad af", zegt dierenarts Tjerk Bosje tegen Editie NL.
Toch zijn er ook mensen die er opzettelijk voor kiezen om huisdier een medicijn voor mensen te geven: "Soms hebben mensen geen zin om naar de dierenarts te gaan, als de hond of kat pijn heeft. Ze kiezen er dan voor om het dier gewone pijnstillers te geven." Voor mensen die dat met opzet doen hebben dierenartsen een duidelijke boodschap: "Het is levensgevaarlijk."
ZIE OOK: Van wegkwijnkonijn tot smetvreespoes: dit doen we fout met onze huisdieren
Gemakkelijk en goedkoop
Bosje begrijpt wel waarom mensen er soms voor kiezen om hun eigen medicijnen aan hun huisdier te geven: Mensen hebben de pillen al in huis, dus ze hoeven niet naar de dierenarts.
Ook zijn gewone medicijnen goedkoper. Een paracetamol die mensen nemen kost gemiddeld zo'n 5 cent, terwijl je voor pijnstillers voor een kat per dag gemiddeld 63 cent kwijt bent, en voor een hond zelfs 90 cent.
Ibuprofen, paracetamol en anticonceptiva
De medicijnen die huisdieren het vaakst binnenkrijgen zijn ibuprofen, paracetamol en anticonceptiva. Voor mensen redelijk onschuldige pillen, maar voor huisdieren vormen ze een grote bedreiging. "Als een kat een paracetamol krijgt, kan hij bloedarmoede krijgen en in het ergste geval kan het dier er aan doodgaan", zegt Bosje.
Een hond die een ibuprofen inslikt kan bijvoorbeeld maagzweren krijgen of bloed gaan overgeven. Ook kan er bloed bij de ontlasting zitten of kunnen de nieren er mee stoppen."
Acute vergiftiging bij dieren door humane geneesmiddelen:
- 2014: 1142 meldingen
- 2015: 1259 meldingen
- 2016: 1557 meldingen
bron: Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: