EditieNL

Weinig slaap maakt succesvol!

16 september 2016 17:05 Aangepast: 03 oktober 2016 14:58
Beeld © iStock

Slimme en succesvolle mensen zweren erbij: weinig slaap. Bill Clinton, Winston Churchill en Albert Einstein sliepen allemaal minder dan vijf uur per nacht. En dit terwijl er door slaapcoaches acht uur gemiddeld wordt geadviseerd.

Ook Donald Trump zegt dat hij zijn succes dankt aan zijn korte nachten. Trump slaapt tussen de drie en vier uur per nacht en hij is niet de enige die weinig slaapt. Veel CEO's van grote bedrijven slapen in de nacht weinig en doen overdag af en toe een dutje. 

Belangrijke activiteiten

Volgens Jeff Anderson, die onderzoek doet naar slaapgedrag, hebben mensen die weinig slapen niet door wanneer ze moe zijn. Dit ontdekte hij bij een groep testpersonen die weinig sliepen en daar geen last van hadden. Wanneer hij deze testpersonen onder een MRI-scan legde, vielen zij snel in slaap, terwijl hen gevraagd werd niet te slapen. Dit kwam omdat zij zich alleen konden focussen op activiteiten die van belang zijn. Wanneer de testpersonen niks deden, zoals in een MRI-scan liggen, vielen zij snel in slaap.

Weinig slaap is gevaarlijk

Susanne Willekes is slaapcoach bij The Sleep Agency en voelt niks voor weinig slapen. "Slaap is nodig om te herstellen. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk dat zij voldoende slapen. Wanneer iemand weinig slaapt lijdt de concentratie daaronder. Ook voor volwassenen is het belangrijk dat er voldoende geslapen wordt. Weinig slaap is gevaarlijk in het verkeer en op het werk ben je minder productief."

Veel slapen is onzin

Emile Ratelband is ook een korte slaper. "Ik slaap vijf uur per nacht en dat is meer dan genoeg. Ik functioneer prima gedurende dag. Zoveel slapen is onzin! Als je doet waar je een passie voor hebt kan je altijd je dag goed beginnen." Nederlanders slapen over het algemeen veel langer dan in andere landen. Gemiddeld slapen Nederlanders acht uur en twaalf minuten. Waar Japanners maar voor zeven uur en 24 minuten in hun bed blijven liggen.

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl:

`