EditieNL

Witbuikegel populair huisdier: 'Mensen verwachten een konijn, maar het is heel anders'

08 mei 2018 17:04 Aangepast: 08 mei 2018 17:47
De Afrikaanse witbuikegel van Lotte Beeld © Lotte Maas

Bij een leuk en aaibaar huisdier denk je misschien niet gelijk aan een egel, toch wordt de witbuikegel hiervoor steeds populairder. Met zijn lichte kleur en schattige kopje is-ie voor veel mensen onweerstaanbaar. Maar de Egelbescherming maakt zich hier grote zorgen over.

Miniatuurvoorbeeld

"Hij is echt schattig", zegt Lotte Maas (23) over haar Afrikaanse witbuikegel. "Vooral als hij zit te eten." Sinds een paar weken woont het dier bij haar in huis, en dat bevalt heel goed. Volgens haar is het dier best aaibaar, ondanks de stekels. "Als ze ontspannen zijn gaan de stekels naar beneden, en kun je ze aaien op hun buik en kop."

Lotte heeft altijd reptielen gehad, en een witbuikegel heeft volgens haar een beetje dezelfde verzorging nodig. Zo moet het dier ook een terrarium, om goed op temperatuur te blijven. Dat maakte de overstap voor haar niet heel groot. 

Een soort konijn

En niet alleen Lotte is fan van de dieren, de Egelbescherming ziet de populariteit van de witbuikegel toenemen. En daar maken ze zich grote zorgen over. "We krijgen er echt veel aangeboden van mensen die er weer vanaf willen", zegt Jenny Cleeve van de stichting. "Veel mensen verwachten een soort konijn, maar het is heel anders." 

Volgens Cleeve zijn er de laatste tijd op het internet veel filmpjes van Japanners en Amerikanen, die laten zien hoe schattig de beestjes zijn. "We begrijpen dat het er leuk en lief uitziet, maar het is vaak niet wat je verwacht."

Heel moeilijk

De beesten komen van zichzelf niet in Nederland voor, dus moet je er veel tijd en moeite in steken om een goede leefomgeving te creëren. "Ook valt het vaak tegen dat de egels overdag veel slapen, omdat het echte nachtdieren zijn." Een witbuikegel heeft volgens haar veel ruimte nodig en is ook nog eens heel erg op zichzelf. "Als huisdier zijn ze helemaal niet zo geschikt", zegt Cleeve. 

Ook Maas erkent dat het niet een dier is dat je er zomaar bij neemt. Ze is als dochter van een dierenarts opgegroeid met dieren, en heeft verschillende wetenschappelijke artikelen gelezen voordat ze eraan begon. "Mensen die alleen een konijn of hond hebben gehad vergeten wel eens hoe moeilijk het is", zegt Maas. "Je moet je echt goed inlezen."

Extra informatie over de Afrikaanse witbuikegel, kun je hier vinden. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore