EditieNL

'Nieuwe vorm van ramptoerisme': drones hinderen hulpdiensten

08 mei 2018 15:25 Aangepast: 08 mei 2018 18:40
Uiteindelijk kon de traumaheli landen in een grasveld Beeld © Editie NL

Een traumahelikopter kon volgens de politie maandag niet landen omdat een drone in de weg vloog. De heli moest landen omdat een hoogzwangere vrouw een hartstilstand had gekregen maar een drone probeerde haar reanimatie te filmen. Dit soort ramptoerisme komt volgens de politie helaas steeds vaker voor.

De hoogzwangere vrouw kreeg in een bakkerij in het Zeeuwse hulst een hartstilstand. De baby moest ter plekke via een keizersnede ter wereld komen.

ZIE OOK: Zwangere vrouw bevalt in bakkerij na hartstilstand

De helikopter die de baby moest afvoeren naar het ziekenhuis kon in eerste instantie niet landen door een rondvliegende drone. De politie plaatste een bericht op Facebook waarin is te lezen hoe de drone de hulpverlening verhinderde. 

Drone brengt hulpverleners in gevaar

"Kort na de ontdekking van de drone, die zelfs boven de hulpverleningsvoertuigen vloog, hoorde ik in mijn porto dat de helikopterbemanning ook de drone had gespot. Zij vertelden dat ze niet konden landen zolang die drone hen in gevaar bracht" schrijft een betrokken agent.  

Het incident met de drone in Hulst staat niet op zichzelf. "Er is een nieuwe vorm van ramptoerisme ontstaan. Mensen zijn nieuwsgierig en sturen dan hun drone de lucht in" zegt Willem-Jan Uytdehage van de politie Zeeland/West-Brabant. "Is er ergens een grote brand, dan gaat die drone weer de lucht in. Waar is het besef dat zij hulpdiensten wel eens in de weg kunnen zitten?"

Dronepiloten kennen de regels niet

Niet alleen bij rampen en ongevallen ziet de politie steeds vaker gevaarlijke situaties met drones. "Mensen kopen voor vrij weinig geld zo'n drone zonder te weten wat de regels zijn. Ze beseffen bijvoorbeeld niet dat zo'n drone uit de lucht kan vallen en bij een evenement op een mensenmassa kan vallen. Levensgevaarlijk natuurlijk."

Wiebe de Jager van droneplatform dronewatch.nl baalt van dit soort 'onverantwoorde types' die ervoor zorgen dat de hulpdiensten in gevaar komen. "Dit is een groep die het voor anderen verpest door zich niet aan de veiligheids- én fatsoensregels houden."

De voorlichting moet duidelijker zijn

Volgens hem zijn het amateurs die de regels niet kennen. "Dat zijn de mensen die een drone bij de Bart Smit gaan kopen en zonder de regels te kennen de drone boven een woonwijk laten vliegen. Wat bijvoorbeeld al niet mag."

"De voorlichting vanuit de overheid en clubs zoals de onze moet misschien duidelijker zijn."

De eigenaar van de drone die de hulpdiensten in hulst verhinderde heeft zich inmiddels bij de politie gemeld.

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore