EditieNL

Vrouwenhatende terroristen: 'incels' zijn er ook in Nederland

02 mei 2018 17:03 Aangepast: 04 mei 2018 07:19
Incel Rodger Elliot schoot in 2014 zes mensen dood omdat hij nog maagd was Beeld © YouTube

Een incel is een terrorist die vanwege seksuele frustratie en vrouwenhaat overgaat tot zijn daad. De terreurdaad in Toronto van ruim een week geleden waarbij 10 doden vielen werd gepleegd door zo'n incel. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat inmiddels 6 Nederlanders zich bij deze groep hebben aangesloten.

De incels, of Involuntary Celibates: zijn mannen die graag een geliefde of seks willen, maar dat niet kunnen krijgen. Ze verzamelen zich op internetfora, waar ze vrouwen verwijten dat zij niet goed in de vrouwenmarkt liggen.

Alik Minassian pleegde ruim een week geleden een aanslag in Toronto waarbij 10 mensen om het leven kwamen. Op zijn Facebook schreef hij dat 'de Incel Rebellie al begonnen is'. 

Bij de aanslag in Toronto vielen 10 doden

 

Terreur vanwege maagdelijkheid

Minassian verwees in zijn Facebook-post ook naar een andere incel, Rodger Elliot. Onderzoeker Birgit Pfeifer analyseerde hem voor haar proefschrift. In 2014 schoot deze 22-jarige student 6 mensen dood op een campus in Californië. De reden: hij was nog maagd. 

Volgens Pfeifer denken incels vaak niet logisch na: "Het is de schuld van de ander dat zij zich zo voelen en de schuldigen zijn in dit geval vrouwen. Daar staat verlossend geweld tegenover. Het is geen rationeel verhaal", vertelt ze aan Editie NL.

De vrouw als zondebok

Volgens Pfeifer gaat het de incels niet echt om de vrouw. "Ze zoeken op een krampachtige manier een zondebok en in dit geval is het een vrouw." 

Pfeifer ziet dan veel overeenkomsten tussen Rodger Elliot en de aanslagpleger van Toronto: "Het gaat altijd om een misdaad waar veel aandacht voor is en waardoor zij zichzelf onsterfelijk kunnen maken. Dat laatste is hun droom."

Ongewild seksloos leven kan iedereen overkomen

Seksuoloog Heleen Debruyne vindt dat we meer moeite moeten doen om incels te begrijpen. "De hedendaagse liefdesmarkt is soms een kille plek. Voor mannen, maar ook voor vrouwen. Een ongewild seksloos leven kan iedereen overkomen: je bent sociaal onhandig, niet al te aantrekkelijk, of je hebt gewoon pech."

Daarnaast hebben vrouwen de man steeds minder nodig en zijn ze steeds mondiger, dit blijkt ook uit de #metoo beweging. Volgens Debruyne is begrijpelijk dat mannen hier moeite mee hebben. "Mannen moeten hun plaats vinden in deze veranderende wereld en dat gaat, net zoals de vrouwenemancipatie, niet vanzelf."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore