Ga naar de inhoud
EditieNL

Hyves is terug onder naam Hyven, maar heel veilig is de site niet

Na alle kritiek op Facebook, willen steeds meer mensen dat Hyves terugkomt. Eerder dook er al een kopie op met de naam 'Hyvesisterug', en nu is er ook Hyven.nl. Feest als je van dansende bananen houdt dus. Of niet?

'Yes!', zal menigeen vanochtend hebben gedacht, toen duidelijk werd dat je via Hyven.nl een profiel kunt aanmaken. Met de oranjegele kleur, is het precies de site die Hyves een paar jaar geleden was. Het is een onofficiële kopie, maar dat maakt de fans niet uit: mensen maken massaal een profiel aan en twitteren erover. 'Hyven' was dan ook al snel trending topic.

Niet op orde

Toch is waakzaamheid geboden voordat je enthousiast je profiel gaat pimpen en iedereen uitnodigt om je te krabbelen. Hyven.nl is nog niet echt een veilige site.

Sterker nog: als je ingelogd bent en (per ongeluk) een malafide account bezoekt, kan een aanvaller je wachtwoord stelen. Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Martijn:

Zo te pakken

Ook is het op dezelfde manier mogelijk voor kwaadwillenden om een account over te nemen en daarop berichten te plaatsen. Je kunt Hyven dus nog niet veilig gebruiken. "Deze kwetsbaarheid is erg oud en zou niet meer in een website mogen zitten", zegt techredacteur Daniël Verlaan.

Inmiddels hebben de mensen achter Hyven aan Editie NL laten weten dat het lek gedicht zou moeten zijn. Maar Verlaan raadt nog steeds af om een profiel aan te maken, omdat ook andere beveiliging niet op orde zou kunnen zijn. 

Lees ook: TMG wil wederopstanding Hyves niet dwarsbomen

Vier 

Het is overigens niet de eerste Hyvesvariant die in de lucht is. Ook via hyvesisterug kun je een profiel aanmaken. In totaal zijn er momenteel vier partijen in de race om het platform officieel nieuw leven in te blazen. Eigenaar TMG heeft met twee van hen contact gehad. Hyven zat daar niet bij.

UPDATE: Hyven.nl is tot nader orde offline. Een hacker liet alle profielen doorverwijzen naar de seksvideo van rapper Sjors.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: