EditieNL

Buxusrups vreet tuinen kaal: 'Het is echt een plaag'

26 april 2018 12:26 Aangepast: 26 april 2018 18:39
Een gevangen rups Beeld © Editie NL

Iedereen met een tuin weet hoeveel uren erin kunnen zitten. Voor veel mensen is al dat werk de afgelopen tijd in één keer weggevaagd door de buxusrups. Binnen de kortste keren vreten ze je tuin kaal. Daarom moet je deze periode extra opletten.

"Ik keek afgelopen week naar mijn heg, en er zaten allemaal rupsen in. Binnen een dag was mijn heg kaal", zegt Nicky Arens uit het Gelderse Lobith. Veertig meter heg heeft ze samen met haar buurman moeten weghalen. "Er zat zo veel in, het was niet meer te behandelen." Nicky zou veel geld in bestrijdingsmiddelen moeten steken, en dat zag ze niet zitten. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Miniatuurvoorbeeld
De tuin van Nicky

Kale vlakte

"Het is nu één grote kale vlakte in mijn tuin." Heel Lobith heeft er last van, alleen de mensen die eerder hun struiken al behandeld hadden hebben nu nog een groene tuin.

De rups komt alleen voor op buxusplanten, en kan in korte tijd complete struiken kapot maken. De laatste jaren rukt de rups steeds verder op. Ook dit jaar zullen weer meer mensen er last van krijgen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Miniatuurvoorbeeld
Het verspreidingsgebied, via waarneming.nl 

Plaag

Volgens hovenier Bart van der Veen is het echt een plaag. Hij heeft de afgelopen tijd bij flink wat tuinen een buxusstruik moeten verwijderen. Ook op Google is er een flinke toename te zien in mensen die zoeken op 'Buxusmot'. "Het probleem is dat mensen het vaak niet meteen herkennen", zegt Bart van der Veen. "Het valt vaak later op, en dan ben je meestal al te laat."

Je kunt volgen Van der Veen goede middelen halen bij tuincentra, maar die moet je regelmatig en consequent opspuiten. "Eén keer spuiten is niet genoeg, je moet het twee of drie keer herhalen."

Opnieuw inrichten

En als je het spuiten zat bent, heeft Van der Veen ook nog wel een tip: "Je kunt de buxussen vervangen door de Ilex dark green. Dat is een plant die niet gevoelig is voor dat beestje en schimmels", zegt hij. "Paleis 't Loo is er bijvoorbeeld op overgestapt, omdat ze last hadden van de buxusmot."

Ook Nicky zal haar tuin opnieuw moeten inrichten. "Het is niet leuk, maar nu kunnen we het opnieuw naar onze zin maken. Ik zet er in ieder geval geen buxus meer in", lacht ze. 

Hoe herken je de buxusrups?

"Als je de eerste tekenen ziet moet je blijven controleren. Het gaat om spinsels van rupsen, en bruine plekken in de plant. Dat is waar de plant is aangetast. Als je dan in de plant kijkt, kom je vanzelf rupsen tegen."

Bron: Bart van der Veen, Groenbewust

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore