Ga naar de inhoud
Gezin

Kinderen horen veel slechter dan ze zelf denken

Het is voor kinderen lastig te herkennen of ze gehoorschade hebben Beeld © Getty Images

Kinderen met gehoorschade hebben dat vaak zelf niet in de gaten. Uit nieuw onderzoek van VeligheidNL en de Hoorstichting blijkt dat een kwart van de kinderen overschat hoe goed hun gehoor is. Kinderen lopen daarmee het risico op blijvende gehoorschade.

Kinderen merken zelf vaak niet dat ze gehoorschade hebben. "Ze weten vaak niet beter", zegt Saskia Kloet van de Hoorstichting. "Het zijn steeds natuurlijk maar heel kleine veranderingen en dat heeft een kind niet door." Ouders herkennen het volgens Kloet veel beter bij hun kinderen.

TV harder

"Als je kind vraagt of de tv wat harder mag, of als het niet reageert als je roept, dan is het verstandig om een hoortest te doen. Dan weet je snel of er echt wat aan de hand is." Als dat het geval is dan adviseert Kloet om naar de huisarts te gaan. "Gehoorschade op die leeftijd is ook blijvende schade."

Jan de Laat, audioloog van het LUMC, ziet steeds vaker kinderen met gehoorschade door lawaai uit de omgeving. "We zien nu dat kinderen daar steeds jonger mee te maken krijgen. Lawaaischade zit in het binnenoor, en die schade is permanent." De schade wordt volgens De Laat vaak veroorzaakt door het gebruik van koptelefoons. "Het is een sluimerend probleem, want deze schade merk je niet direct. Het duurt minimaal een paar jaar voordat het zover is."

Volumebegrenzer

Saskia Kloet van de Hoorstichting benadrukt daarom ook dat het belangrijk is om volumebegrenzers op alle apparaten te zetten. "Als er geen begrenzer op het apparaat zit, zorg er dan voor dat het volume op 2/3 van de range van het volume zit." Daarnaast raadt ze aan om oordopjes met een muziekfilter of oorkappen bij je kind op te zetten als ze naar een feestje of lawaaierige plek gaan.

Test het zelf

Test hier hoe het gehoor van jouw kind is en hoe het is gesteld met je eigen gehoor.

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: