Ga naar de inhoud
EditieNL

Ouders herkennen dodelijke meningitis niet: 'We dachten aan een griepje'

Chantal van Vuuren en dochter Hayley die, net als haar broer, meningitis had Beeld © Editie NL

Het is de nachtmerrie van veel ouders: meningitis, oftewel hersenvliesontsteking, bij je kind. Toch kennen veel mensen de symptomen van meningitis niet. De Nederlandse Meningitis Stichting slaakt de noodkreet, want de ziekte kan dodelijk zijn.

"Als je er niet op tijd bij bent gaan kinderen binnen 24 uur dood", zegt neuroloog Diederik van de Beek tegen Editie NL. De bacterie meningokok kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging, met fatale gevolgen. Uit onderzoek onder ouders van kinderen tussen nul en twee jaar, blijkt dat we de symptomen van meningitis niet goed kennen.

Dat moet veranderen vindt de Nederlandse Meningitis Stichting, die ook het onderzoek uitvoerde. Want ook al word je in Nederland tegen de ziekte ingeënt, omdat er zoveel varianten zijn loop je altijd een risico. Meningitis kan nare gevolgen hebben: je kunt er doof of scheel van worden, en kunnen kinderen moeite krijgen met leren. 

Lijkbleek

Twee jaar geleden ​werd Chantals dochter Hayley plotseling ziek. "Ze was net 2 jaar geworden en was een paar dagen niet zo lekker. We dachten dat het een gewoon griepje was", zegt Chantal tegen Editie NL.

Koorts en griepsymptomen zijn bij kinderen vaak het begin van meningitis. Omdat Hayley niet lekker bleef en steeds vaker begon over te geven, kwam Chantal in actie.

"Ze zag lijkbleek en reageerde steeds langzamer op de dingen om haar heen. Op het moment dat mijn man de huisarts belde ging haar mondhoek hangen." De huisarts stuurde Hayley direct door naar het ziekenhuis. Daar bleek al snel dat ze meningitis had.  

Vechten voor haar leven

In het ziekenhuis ontdekte de arts dat het meisje helemaal onder de kleine puntjes zat. Zo'n uitslag is een teken van meningitis en volgens artsen moet je direct aan de bel trekken als je ze ziet. "Ze heeft echt moeten vechten voor haar leven. Het was een hel", zegt Chantal.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, wordt in hetzelfde jaar Chantals zoontje Jayden ook ziek. "Ik vertrouwde het niet en ben meteen met hem naar de huisarts gegaan. Ook Jayden moest plotseling vechten voor zijn leven. Doodeng!" Meningitis is een erg besmettelijke ziekte en waarschijnlijk is het van zus op broer overgedragen.

Nare tijd afsluiten

​Volgens Van de Beek heeft de helft van de kinderen nadat ze beter zijn last van ontwikkelingsproblemen en gedragsproblemen. Dat is ook bij Hayley en Jayden het geval. "Vooral Jayden heeft een psychische klap gekregen. Hij loopt bij een psychiater en krijgt therapie", zegt Chantal. "Zodra ze naar school gaan, zullen we merken wat de schade is." ​

Chantal wil nu graag andere ouders waarschuwen voor de gevaren van meningitis. "We waren op een gegeven moment echt al met het afscheid bezig. Door ons verhaal te vertellen, kunnen we een nare tijd afsluiten."

Symptomen meningitis bij baby's en kinderen:

 • Hoge koorts
 • Zware hoofdpijn
 • Geen zin om te eten, misselijkheid of braken
 • Overgevoeligheid voor licht of geluid
 • Sufheid
 • Een uitpuilende fontanel
 • Moeilijk om wakker te maken
 • Slecht drinken
 • Ontroostbaar huilen of kreunen
 • Bij bloedvergiftiging kunnen rode en paarse vlekjes op de romp, armen of benen ontstaan
 • Bij hersenvliesontsteking kan er nekkramp ontstaan. Bij baby’s uit zich dit door pijn en huilen als je de beentjes optilt

Bron: GlaxoSmithKline

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Kijk video hier:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: Editie NL