EditieNL

Oproep voor lawaaidemonstratie tijdens dodenherdenking op de Dam

24 april 2018 11:06 Aangepast: 03 mei 2018 14:56
13 mensen hebben tot nu toe aangegeven om mee te demonstreren Beeld © ANP / Facebook

'Kom ook demonstreren tegen racistische 4 mei viering', luidt een opvallende oproep op Facebook. De organisatie Geen 4 Mei voor Mij vraagt mensen om tijdens de Nationale Dodenherdenking herrie te komen maken op de Dam. Dertien mensen hebben aangegeven mee te schreeuwen, tientallen anderen zijn 'geïnteresseerd'.

​Geen 4 Mei Voor Mij wil met een lawaaidemonstratie protesteren tegen de huidige manier van herdenken. "Nederland herdenkt oorlogsmisdadigers die niet onderdoen voor nazi's", schrijft de groep op Facebook. "Wij zijn dit soort hypocrisie zat en willen een signaal geven aan de racisten die ons land regeren."

De reden voor het protest is dat op 4 mei niet alleen slachtoffers worden herdacht, maar ook militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Zo herdenken we ook soldaten die deelnamen aan de politionele acties in Indonesië.

De protestgroep wil juist aandacht voor de slachtoffers in Indonesië. "Nederland herdenkt wél de daders maar niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden." Daarom heeft de groep besloten om op 4 mei, om acht uur ’s avonds, een lawaaimanifestatie te organiseren.

Moordaanslag

De organisatie Geen 4 Mei Voor Mij verzet zich al jaren tegen de dodenherdenking. Twee jaar geleden kondigde Christa Noëlla, lid van de protestgroep, al aan om niet meer aan de dodenherdenking te doen.

Dezelfde vrouw was begin dit jaar betrokken bij de oproep om een moordaanslag op Sinterklaas te plegen.

Verbod   

De VVD in Amsterdam schrijft op Twitter dat er vandaag vragen over de demonstratie worden gesteld aan burgemeester Van Aartsen.

Aan AT5 laat de partij weten dat ze het protest willen verbieden, of verplaatsen naar een locatie ver weg van de Dam.

Lawaaidemonstratie

Berend Roorda, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat een lawaaidemonstratie normaal gesproken niet zomaar verboden kan worden. "Iedereen heeft in Nederland het recht om te demonstreren. Het is uiteindelijk aan de burgemeester om een protest toe te laten of niet", laat hij aan Editie NL weten.

Voordat een demonstratie verboden wordt, moet de burgemeester met veel zaken rekening houden. Zo moet er gekeken worden naar het doel van demonstreren: "Als het puur om meningsuiting gaat, dan is het lastig om een protest te verbieden. Maar als de actievoerders voornamelijk een andere bijeenkomst willen verstoren, dan is het een ander verhaal."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore