Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Astrids 'doe-het-zelf-kippen' zijn geboren: 'Als ze geslacht zijn gooi ik ze op de barbecue'

Over zeven weken worden de kuikentjes geslacht Beeld © Astrid Willems

Drie weken geleden kreeg Astrid Willems een 'doe-het-zelf-kippakket'. De studente wil zich met het pakket bewuster worden van wat ze eet. Afgelopen week kwamen Tikkie, Takkie en Tokkie uit de eieren gekropen. Een lang leven is de dieren niet beschoren: over zeven weken worden ze geslacht.

"Ik ben super trots op de kuikens. Je hebt toch twintig dagen naar de eitjes zitten kijken, in de hoop dat ze alle drie uitkomen. Het is heel leuk dat het is gelukt", zegt Astrid tegen Editie NL.

Donderdagochtend om tien uur kroop het eerste kuikentje uit het ei. Het laatste van de drie werd 's avonds geboren. "Ik heb ze Tikkie, Takkie en Tokkie genoemd. Dat bekt wel lekker."

De kuikentjes springen in de rondte en maken veel geluid. "Dat ze zo klein en schattig zijn maakt het erg leuk." Astrid heeft de kuikentjes vaak op schoot, maar probeert niet te veel aan de diertjes gehecht te raken: "Ik beschouw ze niet als huisdier of baby, voor mij zijn het echt dieren." 

App

Astrid is zich ervan bewust dat ze de kuikens uiteindelijk moet slachten. Net als 200 andere Brabanders doet ze mee aan het project waarbij je thuis je eigen kippenvlees produceert. "Met een app houden we elkaar op de hoogte en wisselen we ideeën uit."   

De deelnemers hebben een kist thuis gekregen met alles wat nodig is om het ei uit te laten komen en de kip te slachten, inclusief een broedmachine, knuppel en mes. 

Slachten

De komende twee weken moeten Astrids kuikentjes in een kist blijven om groot te worden. "Daar krijgen ze kippenvoer en zitten ze lekker onder een warmteplaat." Daarna zet Astrid haar eigen ren in elkaar en mogen ze naar buiten. "Vanaf dat moment is het wachten tot ze groot zijn."

Uiteindelijk worden de kippen over zeven weken geslacht. "Dat doe ik met een professional erbij, omdat ik niet wil dat ze onnodig lijden. Als ze geslacht zijn gooi ik ze op de barbecue, of maak ik er een lekker gerecht van.

​Eerder maakten we de volgende video over Astrid:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: Editie NL