EditieNL

Lisa misleidde mannen met nepprofiel op datingsites: 'Het was verschrikkelijk'

20 april 2018 18:07 Aangepast: 20 augustus 2019 07:47
Archieffoto Beeld © iStock

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft deze week invallen gedaan bij verschillende beheerders van datingsites. Ze zouden gebruik maken van nepprofielen. Daarmee misleiden ze bezoekers, die denken contact te hebben met een leuke potentiële date. Ondertussen chatten ze met totaal iemand anders, die alleen maar berichten stuurt om geld te verdienen. Lisa werkte als misleider en doet anoniem haar verhaal.

Omdat de vrouw haar verhaal anoniem aan Editie NL doet, gebruiken we de naam Lisa. Dat is niet haar echte naam.

"Ik kreeg een bepaald profiel voor me, en die moest ik zijn. De ene keer was ik vijftig en werkte ik in een restaurant, de andere keer was ik een actrice, die voornamelijk over het weer praatte. Daarmee moest ik mannen ​geinteresseerd houden", zegt Lisa. 

De vrouw was verteld dat het een normaal chatprogramma was, en zag het wel zitten om daarmee wat extra's te verdienen. "Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik de mannen aan het lijntje moest houden. Toen ben ik ermee gestopt. Daar kon ik niet tegen."

Honden

De Autoriteit Consument en Markt deed invallen bij bedrijven achter datingsites die gebruikmaken van nepprofielen. Welke bedrijven het zijn, wil de toezichthouder niet zeggen.

​Dating-expert Tom Gorny is niet mild over deze sites: "Het zijn honden. Ze maken schaamteloos misbruik van mensen." Volgens Gorny is het vooral voor mannen heel verleidelijk om er in mee te gaan. "Bij vrouwen zie je vaak een hele waslijst aan eisen. Maar mannen knallen meteen naar versnelling zes."

Credits

Het soort mannen dat met Lisa chatte verschilde sterk: "Sommigen waren 19, anderen 75. De meeste mannen kwamen uit Nederland, maar soms ook uit België of Groot-Brittannië. Ze waren bijna altijd echt op zoek naar een relatie." 

De heren moesten credits kopen om berichten te kunnen sturen. "Door ze aan het lijntje te houden, bleven ze geld uitgeven. Die gesprekken gaan in principe eindeloos door."

Hoop dat het stopt

Lisa kreeg maar een klein percentage van het bedrag dat de mannen betaalden. "Hoe langer ik ze aan de praat hield, hoe meer geld ik kreeg. Maar echt veel was het nooit."

Elke week moest ze zeker 5000 berichtjes versturen om een redelijk bedrag bij elkaar te verdienen. 

Uiteindelijk werd het misleiden en het liegen Lisa te veel en is ze met het chatten gestopt. "Ik hoop echt dat er iets tegen gedaan wordt, want het was verschrikkelijk."

Hoe herken je een nep-datingsite?

  1. Deze sites rekenen jou kosten per verstuurd bericht.
  2. Let op of de site vermeldt dat de profielen nep kunnen zijn. Dit is een signaal dat je met zo'n nep-datingsite te maken hebt.
  3. Na aanmelding op de site ontvang je in korte tijd heel veel reacties van 'kandidaten'.
  4. De reacties zijn eigenlijk te mooi om waar te zijn. En de profielen vaak ook.
  5. In het eerste contact wil de ander snel met je afspreken. Maar in de reacties daarna stelt hij of zij een ontmoeting steeds uit.
  6. De ander stelt jou bijna altijd een vraag in zijn of haar bericht. Zo lokt hij of zij uit dat jij weer terugschrijft, en dus betaalt.
  7. Als je vraagt om via een ander kanaal contact te hebben (bijvoorbeeld via WhatsApp, telefoon of e-mail), gaat de ander daar niet op in.
  8. De ander wil wel met je schrijven. Maar elkaar écht ontmoeten gaat hij of zij uit de weg.

Bron: ACM

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore