Ga naar de inhoud
EditieNL

Albert Heijn doet proef met 'rustig-aan-kassa': 'Hier kun je nog een praatje maken'

De komende weken wordt gekeken of de kassa in de smaak valt Beeld © Albert Heijn

Half rennend grijp je een mandje, op je app zie je waar alle producten liggen, die je afrekent bij de zelfscankassa. Binnen vijf minuten sta je, met een volle tas maar zonder enig persoonlijk contact, weer buiten. Voor wie dat allemaal te ongezellig vindt, heeft de Albert Heijn iets bedacht: de 'rustig-aan-kassa'.

De supermarktketen doet op dit moment een proef met rustig-aan-kassa's. Na twaalf weken wordt bepaald of er mee door wordt gegaan. Eén van de vestigingen die meedoen aan de test, is de Albert Heijn in Oosterhout. Als het aan hen ligt, is de langzame kassa een blijvertje.  

"Mensen zijn tegenwoordig altijd gehaast, terwijl ze het vaak fijn vinden om even rustig boodschappen te doen", zegt assistent-manager Marloes Dijkkamp tegen Editie NL. Volgens Marloes is het vooral voor oude mensen tegenwoordig veel te druk in de winkel. "Ze vinden het prettig om een babbeltje te maken, zonder dat er iemand in hun nek staat te hijgen."

Tekst gaat verder na tweet
'Hier hebben we geen haast. Hier kunt u op uw gemak inpakken en afrekenen. Als u hulp nodig heeft, stel gerust de vraag.'

Jongeren

Toch ziet ze dat niet alleen de bejaarde winkelier enthousiast wordt van de rustig-aan-kassa. Ook veel jonge mensen sluiten aan in de rij. "Een praatje maken is gewoon leuk, daar zit geen leeftijd aan verbonden."

Ook zouden jongeren het leuk vinden om tegen de stroom in te gaan en niet als hun leeftijdsgenoten meteen naar de zelfscan te lopen.

Sociale functie

Retaildeskundige Cor Molenaar vindt de test van Albert Heijn een slimme actie. ​"De supermarkt is er niet alleen om boodschappen te doen, maar heeft ook een sociale functie. Mensen vinden het gezellig om naar toe te gaan."

Dat het niet alleen ouderen zijn die in de rij van de rustig-aan-kassa gaan staan, begrijpt hij goed. "Voor alleenstaanden, mensen die thuis werken of ouders die thuis hun kinderen opvoeden, is de supermarkt een goede plek voor sociaal contact. Ze willen daar de tijd voor nemen en niet met een paar minuten buiten staan."      

Aandacht

De caissières moeten om beurten achter de langzame kassa zitten. "Het geeft ze een boost als ze positieve reacties krijgen. Het is geweldig om als caissière te horen dat iemand de aandacht echt waardeert."

Marloes is er trots op dat de winkel nu voor iedereen iets te bieden heeft: een snelle zelfscankassa, een normale kassa en een langzame kassa. "Gehaast, of lekker relaxed, er is voor ieder wat wils."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: