Ga naar de inhoud
EditieNL

Ziek melden? Grote kans dat je baas je niet gelooft

Archieffoto Beeld © Getty Images

Bellen naar je baas om te zeggen dat je niet kunt werken: niemand vindt het prettig. Als het dan toch moet, kun je het beste zeggen dat je de griep hebt. Toch is ook dan de kans maar klein dat je baas je gelooft.

Het Britse onderzoeksbureau AXA PPP Healthcare onderzocht onder duizend leidinggevenden welke redenen volgens hen serieus genoeg zijn om je ziek te melden. Rugpijn, griep en klachten na een ongeval: dat nemen werkgevers het meest serieus. Maar zelfs deze ziekmeldingen worden in 60 procent van de gevallen niet geloofd. 

Niet overtuigend

Verkoudheid, paniekaanvallen en migraine overtuigen maar 20 procent van de bazen. Daarmee kun je dus beter niet aankomen. Eén op de twaalf Britse bazen vindt geen enkele reden overtuigend genoeg om thuis te blijven, schrijft Liverpool Echo.

Dat werkgevers zo wantrouwend zijn tegenover hun personeel, is voor veel mensen aanleiding om te liegen tijdens het ziek melden. Vooral bij mentale klachten hebben werknemers de neiging te liegen over de reden om te thuis te blijven. 

Onzeker over stress

Van de onderzochte werknemers zou minder dan de helft durven te vertellen dat ze mentale klachten hebben, zoals stressklachten of een depressie. Bellen voor fysieke klachten zoals griep vindt meer dan 80 procent van de arbeiders geen probleem. 

Vooral werknemers van kleine en middelgrote bedrijven zijn bang dat ze niet geloofd worden door hun baas. 

Meer op rtlnieuws.nl: