EditieNL

Knalrood fietspad in Gent door foutje van een ambtenaar

19 april 2018 14:50 Aangepast: 19 april 2018 15:23
De knalrode Munkkaai in Gent Beeld © Twitter

In Nederland kennen we ze ook, de rode fietspaden waarop auto's 'te gast zijn'. In België moeten ze blijkbaar nog even wennen aan dit concept. De aannemer die het fietspad in Gent aanlegde gebruikte door een foutje zo'n felle kleur dat het sommige Gentenaren pijn doet aan de ogen.

Architect Johan van Leuven woont in de straat met het felle fietspad. Hij is niet erg enthousiast over de rode kleur: "Het idee is niet slecht, maar het is gewoon lelijk. Het is zo fel dat het zonlicht zelfs rood weerspiegelt op het plafond van onze woonkamer", vertelt hij aan het Nieuwsblad. Inmiddels zijn Johan en andere buurtbewoners een petitie gestart om de rode straat aan te pakken. 

Tekst gaat verder onder de tweet

Foute kleurcode

Bij het geven van de opdracht hebben Gentse ambtenaren de verkeerde kleurcode aan de aannemer doorgegeven. Dat heeft de verantwoordelijk wethouder van Openbare Werken, Filip Watteeuw inmiddels toegegeven.

Volgens de wethouder wordt de kleur binnenkort minder pijnlijk aan de ogen. "Ik begrijp dat bewoners de huidige kleur niet goed vinden. Maar we gaan er inderdaad vanuit dat de kleur zal vervagen."

Opletten

Voor de volgende zeven fietsstraten die in Gent worden geverfd, zal de gemeente erop toezien dat de goede variant wordt gebruikt. In straten die een nieuwe laag asfalt nodig hebben, wordt sowieso een donkerder kleur rood gebruikt. 

Nederlandse fouten

Ook in Nederland gaat het weleens mis in de openbare ruimte. Zo werd in het Brabantse Oosterhout een paar jaar geleden een lantaarnpaal voor een parkeerplaats geplaatst.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Miniatuurvoorbeeld

De lantaarnpaal op de parkeerplaats in Oosterhout.

En onlangs ging een stratenmaker de fout toen hij het woord 'schoolzone' verkeerd legde bij basisschool de Prinsesschool in Enschede.

Miniatuurvoorbeeld

De 'shcoolzone' in Enschede.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`