Ga naar de inhoud
EditieNL

Sushi en cupcakes voor een prikkie met nieuwe app tegen voedselverspilling

Een Magic Box van Too Good To Go

Met 70 procent korting eten kopen en daarmee het milieu vooruit helpen, dat wil iedereen wel. Met de app Too Good To Go kunnen consumenten dit in steeds meer steden doen. Na Amsterdam en Utrecht willen de eigenaren zo snel mogelijk heel Nederland veroveren.

Deze week hebben twintig Utrechtse restaurants, winkels en hotels zich aangesloten bij een initiatief waarmee ze overtollig eten goedkoop gaan verkopen. Too Good To Go begon eerder dit jaar al in Amsterdam. 

Magic Box

Het concept van de app is simpel. Je krijgt in één oogopslag te zien welke winkels in de buurt eten over hebben. Deze kun je vervolgens met een flinke korting, tot 70 procent, kopen in een 'Magic Box.' 

"Onze ambitie is voor het eind van het jaar in alle provincies te zitten. In Denemarken en Frankrijk is dat gelukt", vertelt Joost Rietveld, Country Manager bij Too Good To Go Nederland.

Voedselverspilling is ook in Nederland een groot probleem. Mileu Centraal rekende eerder uit dat in Nederland zo'n 13 procent van ons eten jaarlijks ongebruikt in de afvalbak verdwijnt, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Miniatuurvoorbeeld

Een 'Magic Box' van winkelketen Stach.

Denemarken

Het idee voor Too Good To Go komt uit Denemarken. Daar werd het initiatief in 2015 opgericht door een groep vrienden. De anti-voedselverspillingsapp is naast Nederland inmiddels te downloaden in alle Scandinavische landen, Duitsland, België, Frankrijk en Zwisterland.

Thomas Luttinkholt houdt zich als oprichter van Wastewatchers dagelijks bezig met voedselverspilling. Hij is blij met Too Good To Go. "Alles wat het terugdringen van voedselverspilling helpt, is winst."

Structureel probleem

Wel vindt Luttinkholt dat initiatieven zoals Too Good To Go eigenlijk geen structurele oplossing bieden voor het probleem van voedselverspilling. "Je moet het probleem bij de bron aanpakken."

Daarom monitort Wastewatchers ontbijtbuffetten van hotel(ketens). "We analyseren dan samen wat er te veel wordt ingekocht. Want hoe sympathiek dit concept ook is, het daadwerkelijke probleem is dat er te veel wordt ingekocht."

Daarnaast zijn de regels voor het hergebruiken van 'oud' eten streng. Luttinkholt: "Bij hotels en restaurants moet je eten dat je 2 uur lang hebt aangeboden, weggooien. Dat staat in de wet", legt Luttinkhof uit.

Cupcake van gisteren

Good To Go denkt toch dat er nog genoeg goede producten beschikbaar blijven voor hun Magic Boxes. Rietveld: "We gooien veel te veel eten weg dat nog goed is. Het is vaak voedsel dat een paar minuten eerder nog voor de normale prijs over de toonbank ging. Of een heerlijke cupcake van gisteren. Hoe zonde is het als die anders worden weggegooid?"

zo werkt de app Too Good To Go

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: