Ga naar de inhoud
EditieNL

Anouk komt in actie: 'Fietsen, scooters en vuilnis kom ik tegen op ribbeltegels'

Anouk krijgt regelmatig te maken met geblokkeerde paden

Even je tas of fiets neerzetten zonder te kijken: veel mensen denken er niet over na, maar voor blinden en slechtzienden kan het heel vervelend uitpakkken. Ze merken namelijk heel vaak dat de speciale gidslijnen geblokkeerd worden door mensen. Daarom komen ze nu in actie.

'Houd de lijn vrij!', met die slogan voeren blinden en slechtzienden deze week actie op verschillende plekken in het land. Ze zijn het zat om te struikelen over koffers, of de weg kwijt te raken omdat er een vrachtwagen op de gidslijnen staat. Verschillende verenigingen hebben daarom de actie georganiseerd.

Zo belangrijk

Bedenker Anouk van Bommel heeft zelf een visuele beperking, en merkt dagelijks dat mensen de gidslijnen niet vrij houden. "Fietsen, scooters, vuilniszakken, borden van winkels en zelfs loempiakramen staan erop", zegt ze. Voor iemand met een visuele beperking is het dan heel moeilijk om te vinden waar de lijn weer verder gaat. 

"Dan ben je vaak afhankelijk van de mensen in de omgeving om de route verder te vinden", zegt Van Bommel. "En je wilt gewoon zelfredzaam zijn." Tijdens de campagne spreekt ze veel mensen die zeggen er meer op te zullen letten in de toekomst. "Mensen weten nu vaak gewoon niet hoe belangrijk die gidslijnen zijn voor mensen om de weg te vinden."

Verkeersborden

De meeste mensen doen het dan ook niet expres, zegt Ellen van Herk van de Oogvereniging. "Mensen zijn zich er gewoon te weinig van bewust, het is over het algemeen geen onwil." Daarom richt de campagne zich echt op bewustwording.

"Elke ribbel heeft een functie", zegt Van Herk. "Vergelijk het met verkeersborden. Je hebt attentievlakken die een een verandering in de route aangeven, een markering voor een trap en vlakken die de instap voor een bus of tram aangeven. Er zit echt een heel systeem achter."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: