Ga naar de inhoud
EditieNL

Tegenover papa en mama in de rechtszaal: speciale kinderadvocaat bij scheiding

Archieffoto Beeld © iStock

Een scheiding is voor kinderen vaak een nare en lastige periode waarin er van alles op hen afkomt. Speciaal voor hen is er nu het eerste Kinderrechtkantoor in Nederland. De ouders van Dara gingen jaren geleden uit elkaar. Voor haar zou zo'n advocatenkantoor destijds een uitkomst zijn geweest.

"Wij zijn er enkel en alleen voor kinderen. Het is niet iets wat we ergens naast doen", zegt Nathalie Simons, oprichter van het Kinderrechtkantoor, tegen Editie NL. "We proberen de stap om naar ons toe te komen zo laagdrempelig mogelijk te maken, maar begrijpen dat het altijd lastig is."

Als kinderen het kantoor willen bereiken kunnen ze het beste bellen of mailen. Toch is het niet vanzelfsprekend dat kleine kinderen dat zomaar durven. "Ze kunnen ook via de kindertelefoon of instanties als jeugdbescherming in contact met ons komen."

Huiselijk geweld

Volgens Nathalie is het belangrijk dat advocaten minderjarigen op een andere manier behandelen dan volwassenen. "Volwassenen denken veel rationeler na over wat verstandig is op de lange termijn. Kinderen kiezen veel meer vanuit hun gevoel en denken in het hier en nu. Je moet je daarin inleven."

Het Kinderrechtkantoor in Arnhem is het eerste advocatenkantoor van Nederland dat alleen werkt in opdracht van minderjarige cliënten. Kinderen kunnen er terecht voor echtscheidingen, maar ook als het gaat om huiselijk geweld of aanraking met de politie of justitie.    

Dara

Zo'n kantoor was een uitkomst geweest voor Dara. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze nog heel jong was. "Op mijn dertiende kwam ik in een heftige situatie, omdat mijn ouders

Miniatuurvoorbeeld

 vochten over de omgangsregeling tussen mij en mijn broertje", zegt ze tegen Editie NL. "Ik wilde bij mijn vader wonen, maar ik had geen idee hoe ik dat voor elkaar moest krijgen." 

De vader van Dara is uiteindelijk een rechtszaak gestart en daar had ze veel last van. "Ik hoorde mensen zeggen dat hij mij manipuleerde, en dat ik van hem moest zeggen dat ik bij hem wilde wonen. Maar het kwam juist van mijzelf."

Dara vindt het belangrijk dat er echt naar minderjarigen wordt geluisterd en is blij dat dit kantoor er nu is. "Ik had als kind geen idee dat ik zelf naar een advocaat toe kon en ik denk dat veel kinderen dat niet weten. Het is fijn om te weten dat je er niet alleen voorstaat."

Kijk video hier:

 

Aantal kinderen in Nederland

​In 2016 waren 33.561 minderjarige kinderen betrokken bij een echtscheiding van hun ouders (CBS). Organisaties als Villa Pinedo zetten zich in voor kinderen als Dara.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: