EditieNL

Walk of Fame voor huisdieren in Rotterdam: 'Mooi om buren bij elkaar te brengen'

10 april 2018 10:58 Aangepast: 10 april 2018 16:23
Het Taandersplein is sinds kort versierd met 23 roze sterren Beeld © Maarten Bel

Vergeet sterren als Sandra Bullock en Arnold Schwarzenegger. In Rotterdam kun je nu over Yous de hamster, poezen Fien en Willie en twintig andere dieren lopen. Kunstenaar Maarten Bel maakte de heuse 'Pet Walk of Fame'.

Het idee voor de Pet Walk of Fame begon een jaar geleden op een buurtfeest. "Het leek me mooi om iets te maken dat buurtbewoners dichter bij elkaar brengt. Ik besloot vrij snel dat het iets met huisdieren moest zijn", zegt bedenker Maarten Bel tegen Editie NL.

"Iedereen is hier anders, maar ze delen de liefde voor hun huisdier. Als je zo goed voor die kleine wezentjes kunt zorgen, ga je hopelijk vanzelf beter met elkaar om."

Pootafdruk

Miniatuurvoorbeeld

Maarten vroeg buren met huisdieren bij hem langs te komen om een pootafdruk te laten maken. "Van negen tot zes kon iedereen langskomen. In totaal heb ik 23 tegels kunnen maken."

Voor de afdrukken gebruikte de kunstenaar fijne, zachte klei. "Beton is lastig, vooral met kleine diertjes. Je wilt toch ook die caviapootjes zien!"

Hamster met 3 pootjes

Het eerste huisdier dat bij Maarten langskwam was hamster Yous. "Om vijf over negen stonden de trotse baasjes van Yous voor de deur."

Het diertje had maar drie pootjes, het vierde was hij verloren door een ongeluk in een looprad. "Hamster Yous is zo bijzonder voor mij. Ik had verwacht dat er vooral honden en katten zouden komen, maar toen hij als eerste langskwam kom m'n dag niet meer stuk.

De hamster is vlak voor de onthulling van de Pet Walk of Fame overleden. "Heeft hij toch maar mooi een gedenksteen gekregen", lacht Maarten.

Trots

In totaal lukte het Maarten om een tegel te maken van honden, katten, een duif, een cavia, een hamster en een konijn. Sinds de start van het project merkt hij dat de buren meer contact hebben met elkaar.

"Mensen zijn actief geweest bij het aanleggen van het kunstwerk en voelden zich echt betrokken. Bij de opening zag ik zoveel trotse gezichten, dat was mooi om te zien." Ook kinderen in de buurt vinden de Pet Walk of Fame leuk en zouden zelfs ruzie maken over wie de tegels schoon mag houden. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore