EditieNL

Henk maakte een fontein van 230 piemels: 'Ik vind het een prachtig ding'

09 april 2018 12:11 Aangepast: 09 april 2018 12:45
Henk de Boer poseert bij zijn werk Beeld © ANP

Wie de komende tijd in Friesland is, loopt de kans om tegen 230 waterspuitende penissen aan te lopen. De piemelfontein van kunstenaar Henk de Boer rijdt sinds gisteren door de provincie. Overal waar mensen dat willen, bouwt hij zijn kunstwerk op.

Dit jaar mag Leeuwarden-Fryslân zich culturele hoofdstad van Europa noemen. Om dat te vieren werd het kunstproject 'Eleven Fountains' gestart: voor elf Friese steden werd een fontein ontworpen door een internationale kunstenaar. Dat er aan het project geen Friese kunstenaar meewerkte, daar was Henk de Boer uit Workum het niet mee eens.  

Henk voelde zich als gewone Friese buitenspel gezet. "Ik dacht: de oervorm van een fontein is een piemel. De link naar Jan lul, het Friese volk, was snel gemaakt", zegt hij tegen Editie NL.

Het kunstwerk heet eigenlijk de 'Pauper-fontein', naar muziektheatergezelschap de Paupers, maar door de vorm werd de naam al snel de 'piemelfontein'. "Ik vind het een prachtig ding. Hij misschien wel mooier geworden dan ik had gedacht."

Tekst gaat verder na bericht

Adopteer een lid

Toen Henk een jaar geleden begon met het bouwen van de fontein startte hij een crowdfundingsactie. "Vooral gewone mensen doneerden geld. Bedrijven waren huiveriger, omdat het toch een controversieel onderwerp is."

Mensen die de actie van de man wilden steunen konden een piemel adopteren. "Het was geweldig om te zien dat zoveel mensen achter het idee staan."

Henk hoopt ook dat er een discussie over kunst ontstaat. "Als een naam een scheet op een plank spijkert is het kunst. Als ik het doe is het niks. Het is mooi om te zien dat dat nu verandert."   

Plezier

De fontein staat op een trailer en wordt elke dag verplaatst en weer opnieuw opgebouwd. "Overal waar mensen interesse in het kunstwerk hebben, laten we het zien. Waar de andere fonteinen alleen in de elf steden staan, geven wij elk dorp in Friesland een fontein."   

De meeste reacties die Henk krijgt zijn positief. "Ook kinderen vonden het fantastisch. Die speelden in het water en vinden de druppels op. De fontein geeft plezier voor jong en oud."    

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore