Tech

Student aan de Swapfiets: is leasen goedkoper dan kopen?

06 april 2018 12:23 Aangepast: 09 april 2018 08:57
Beeld © Swapfiets

Als je in studentensteden als Delft, Leiden of Nijmegen woont heb je het waarschijnlijk wel gezien: fietsen met een blauwe voorband. Het gaat om abonnementsfietsen die mensen kunnen huren voor 15 euro per maand. En dat kan wel eens het einde betekenen van de klassieke studentenbarrel.

Eigenlijk hoort een afgetrapte fiets bij iedere studententijd, maar als het aan de ondernemers van Swapfiets ligt is dat binnenkort verleden tijd. De fietsen die ze aanbieden zijn goed werkende omafietsen, die zij komen repareren als er iets kapot is. En bij diefstal krijg je een nieuwe, maar ben je wel 40 euro eigen risico kwijt. En dat is een groot succes: in anderhalf jaar tijd hebben 32.000 mensen een abonnement afgesloten. 

Netflix en Spotify

"We zijn begonnen in Delft en Leiden, en vervolgens hebben we het geprobeerd in Nijmegen", zegt Steven Uitentuis van Swapfiets. Niet lang daarna hebben ze het landelijk uitgezet, en volgende week gaan ze voor het eerst de grens over: naar Antwerpen. "We zijn begonnen in de studentenwereld, omdat we die goed kennen. Maar in principe is het voor iedereen die wil. Onze oudste klant is 83."

"Je wil zeker als student het liefst een fijne fiets, maar die zijn duur en ze worden nog wel eens gejat", zegt Uitentuis. "Dus toen dachten we 'kan dat niet beter in de tijd van Netflix en Spotify'." Zo kwamen ze op het idee voor abonnementservice voor je fiets, voor 15 euro per maand en voor studenten zelfs 12.

Goedkoper? 

Maar is het voordeliger dan zelf een fiets kopen? Een gewoon abonnement kost jaarlijks 180 euro, en voor studenten 144. "Je betaalt hier voor een goede tweedehands tussen de 100 en 150 euro", zegt fietsenmaker Barry van de Loo van Fiets en Zo in Amsterdam. Volgens hem komt het ook met de onderhoudskosten lager uit dan de jaarlijkse kosten van een Swapfiets. Maar hij is als fietsenmaker natuurlijk niet helemaal onafhankelijk.

Toch is de kans dat je met een goede tweedehands fiets goedkoper uit bent wel groot, zeker als de fiets langer dan een jaar meegaat. Je betaalt bij Swapfiets dan ook voor het gemak van altijd een goed werkende fiets hebben, die je nooit naar de fietsenmaker hoeft te brengen.

En dat veel mensen daar behoefte aan hebben merkt ook Van de Loo wel. "Ze pakken toch een stukje van de markt af, zeker omdat ik mij echt richt op de goedkopere fietsen."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore