EditieNL

In 3 uur en 40 minuten van Londen naar Amsterdam: de nieuwe Eurostar-trein rijdt

04 april 2018 09:56 Aangepast: 04 april 2018 18:35
De nieuwe trein op Amsterdam Centraal Beeld © ANP / Editie NL

Vanaf vandaag gaan er dagelijks supersnelle treinen tussen Amsterdam en Londen. De trein moet gaan concurreren met het vliegtuig. Eurostar zegt een enkele reis aan te bieden voor 40 euro.

Vanmorgen kwamen de eerste reizigers, na precies 3 uur en 41 minuten, met aan in onze hoofdstad. Voorheen deden ze daar, door een overstap in Brussel, bijna een uur langer over.

tekst gaat verder onder de tweet

Heenreis langer

Toch is er nog een groot verschil tussen de lengte van de heen- en terugreis. Londen-Amsterdam is door het wegvallen van de overstap een stuk sneller, maar andersom duurt de reis nog steeds zo lang als eerst, dit komt door paspoortcontroles die nu in België worden gedaan.

Door die paspoortcontrole doe je over de heenreis nog bijna vijf uur. In 2019 willen Nederland en Groot-Brittannië een overeenkomst sluiten om die identiteitscontrole te doen als mensen uit Amsterdam vertrekken, waardoor ook de heenreis sneller gaat.

Vliegtuig vs. trein

De trein klinkt erg aantrekkelijk, zeker als hij goedkoper is dan het vliegtuig. Maar is hij daadwerkelijk sneller? Verslaggevers Robert Schouten en Gerben Kamphorst gaan vandaag op en neer naar Londen. Robert met de trein, Gerben met het vliegtuig. 

Benieuwd wie er sneller is? Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore