Ga naar de inhoud
EditieNL

Vriendinnen starten uitvaartonderneming voor baby's: 'Er is niet alleen maar verdriet'

Mireille Elshof, Gertie van der Linden en Lotte de Wind

Het is een nachtmerrie voor iedere aanstaande ouder: je kind verliezen tijdens of net na de zwangerschap. Het overkwam de vriendinnen Mireille, Lotte en Gertie. Om ouders die hetzelfde meemaken te kunnen helpen, richtten ze een speciale uitvaartzorg op.

"In 2009 verloor ik mijn tweeling Mees en Linde. In het ziekenhuis was er goede begeleiding, maar thuis was ik opeens alleen en moest ik heel veel regelen", zegt Gertie tegen Editie NL. "Ik zat in de tuin, met lege handen. Het was zo onwerkelijk dat ik net was bevallen." Omdat de periode kort na de bevalling het enige moment is dat je met je kind hebt, is die tijd volgens Gertie juist enorm belangrijk.

Jeanette Rietberg is rouwdeskundige op het gebied van babysterfte en herkent wat Gertie zegt: "Het is heel erg belangrijk om nog herinneringen met je kind te maken. De baby heeft voor de ouders en de omgeving een leven gehad, in de buik", zegt ze tegen Editie NL.  

Volgens Rietberg is er tegenwoordig meer aandacht voor ouders die een kind verliezen, maar kunnen er nog steeds dingen beter. "Ouders worden nog te vaak overvallen door alle keuzes. Wil je begraven of cremeren? Wil je een geboortekaartje of een rouwkaartje? Dat zijn moeilijke beslissingen."

Crematorium

Juist om mensen in deze keuzes bij te staan begonnen de vriendinnen uitvaartzorg Houvast. "Het ergste moment was toen ik de tweeling achterliet bij de ovens van het crematorium. Ik mocht er niet bijblijven, terwijl ik dat misschien wel had gewild", zegt Gertie. "Er kan tegenwoordig van alles, maar je hebt als ouder wel de kennis nodig."  

Door de zorg kunnen ouders zich meer richten op het afscheid van hun kind en het creëren van herinneringen. "Het is niet alleen maar verdriet, je bent er ook trots op dat mensen je kindje komen bekijken. En je kunt het nog een naam geven."

Gertie is er niet bang voor dat ze haar eigen verdriet meeneemt in het werk. "Natuurlijk heb ik emoties, daar ben ik ook open over. Maar die emoties komen voort uit medeleven, niet uit wat ik zelf heb meegemaakt."

Babysterfte neemt af

Het aantal baby's dat tijdens de zwangerschap, bevalling of binnen vier weken na de geboorte overlijdt is de afgelopen vijf jaar met twintig procent gedaald. In 2016 overleden 7 op de 1000 baby's in Nederland tijdens of net na de zwangerschap. 

Bron: Perined

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: Editie NL
Meer over