EditieNL

Eddy is single, homo en heeft een kinderwens: 'Hoop dat het via Facebook lukt'

27 maart 2018 12:07 Aangepast: 29 april 2018 11:33
Beeld © Facebook / Eddy Smits

Eddy Smits (36) uit Tilburg is alleenstaand, homoseksueel en wil graag vader worden. Omdat het hem tot nu toe niet lukte om een geschikte co-ouder te vinden, besloot hij zijn zoektocht voort te zetten op Facebook. Met veel positieve reacties tot gevolg.

Al jaren is Eddy bezig met het verwezenlijken van zijn droom om een kind te krijgen. Met drie vrouwen probeerde hij al een co-ouderschap aan te gaan, maar dat mislukte telkens. En dus besloot de Tilburger gisteravond zijn kinderwens met het grote publiek te delen door een oproep op Facebook te plaatsen.

"Ik vond het echt rete-spannend. Ineens kan iedereen het lezen en er een mening over vormen", zegt Eddy tegen Editie NL. Ondanks dat zijn vrienden van zijn kinderwens afwisten, en hij zijn oproep door verschillende mensen had laten goedkeuren, was hij bang voor de gevolgen. "Je ziet zo vaak discussies op Facebook ontstaan, en mensen reageren vaak respectloos op bepaalde posts. Dat speelt toch mee."

Al snel blijkt dat Eddy’s angst nergens voor nodig was: "Ik krijg alleen maar positieve reacties. Ik ben er heel erg door ontroerd." De Tilburger krijg veel steun en het bericht is al honderden keren gedeeld.  

Co-ouderschap

De kinderwens van Eddy gaat, naar eigen zeggen, in een golfbeweging. "Soms ben ik er iets minder mee bezig, maar als ik dan vrienden met kleine kinderen zie, dan komt het gevoel heel sterk terug."

"Het lijkt me geweldig om samen te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven. Samen naar de dierentuin, of naar het zwembad gaan. Maar ook gewoon het gevoel dat een kind bij je wil zijn, lijkt me prachtig."

Omdat Eddy homoseksueel is en geen partner heeft probeert hij zijn kinderwens via co-ouderschap in vervulling te laten gaan. En dat is, met name in de regio waar hij woont niet gemakkelijk. "Je merkt dat het aanbod in de omgeving van Tilburg veel minder groot is dan in Amsterdam of Utrecht. Ik denk dat mensen daar toch meer openminded zijn."

Toch vindt hij het belangrijk om een co-ouder uit zijn eigen omgeving te vinden. "Ik wil mijn kind graag opvoeden in een stabiele omgeving. Het zou fijn zijn om soms als gezin iets te kunnen doen, maar ook voor het vinden van een school is het handig als de moeder in de buurt woont."

Interesse

Inmiddels is Eddy al door verschillende vrouwen benaderd. "Ik heb nog niet overal op kunnen reageren. Maar er zat één vrouw tussen die serieus interesse heeft. We gaan zeker afspreken!"

Of hun ontmoeting uiteindelijk tot co-ouderschap leidt, dat durft Eddy niet te zeggen. "Het maakt me voor nu niet zo veel uit wat de uitkomst is, dat het zo positief wordt opgepakt vind ik al prachtig. Het raakt me echt."

Zelf co-ouder worden?

Stichting Meer dan Gewenst, die zich inzet voor lesbo(wens)moeders en homo(wens)-vaders, benadrukt dat het belangrijk is om de potentiële co-ouder eerst door en door te leren kennen. Ook is het goed om de familie van de toekomstige co-ouder te ontmoeten en het co-ouderschap vast te leggen bij een gespecialiseerde familierecht advocaat.

Naast verschillende bijeenkomsten, organiseert de stichting zes keer per jaar een informatiemiddag in Amsterdam.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore