EditieNL

Papa uit de kast: 'Vanaf dat moment werd het weer gezellig thuis'

23 maart 2018 17:25 Aangepast: 26 september 2018 16:18
Marjon Hofman (rechts) en haar vader en zus. Beeld © Privéfoto

Hoe is het als je vader of moeder uit de kast komt? De KRO-NCRV komt met een tv-programma over 'kinderen-van'. Marjon Hofman (26) maakte het ook mee. "Het was een bevrijding. Voor ons allemaal."

Het was een ogenschijnlijk doodgewone doordeweekse middag, na school, toen Marjon (toen 10 jaar) en haar vier jaar jongere zusje het woord 'scheiden' hoorden. Hun ouders gingen uit elkaar, ze waren meer 'broer en zus' van elkaar geworden. "Het was huilen geblazen", vertelt Marjon nu. "We waren allemaal heel verdrietig. Maar mijn vader vertelde toen niet dat hij op mannen viel. Ik denk omdat mijn zusje nog zo jong was, die zou dat niet snappen."

Dat nieuws vertelde Marjons vader een paar weken later. "Ik weet nog dat ik op het punt stond om naar mijn vriendinnetje Monique te gaan, toen mijn vader vroeg of ik even bij hem kwam zitten." 'Papa valt op mannen'. Zo. Dat was eruit.

Niet schokkend

Het moet voor haar vader 'één van de moeilijkste dingen ooit' geweest zijn om tegen zijn dochter te vertellen. Maar Marjon reageerde heel koeltjes. "Ik zei iets van: 'Ja, oké, maar mag ik dan nu naar Monique toe?' Het was vooral verdrietig dat mijn ouders gingen scheiden, maar dat mijn vader homo was, zag ik niet als een issue of iets schokkends. Papa was gewoon papa. Klaar."

Nadat haar vader een eigen woonruimte had gevonden, kwam hij nog wel veel bij Marjon, haar zusje en haar moeder ex over de vloer. "Dat was voor ons allemaal heel fijn. Dat we ergens nog gewoon een fijn gezin konden zijn." Ook de nieuwe vriend van haar vader was welkom. "Ik vind dat heel knap van mijn moeder. En die vriend deed gelukkig ook echt zijn best. Nam dan bloemen mee, enzo. Het was eigenlijk heel gezellig."

Opluchting

Marjon zag niet alleen haar vader opbloeien, maar ook haar moeder. "Ze hebben zo lang in een huwelijk geleefd dat stroef liep. Voor mijn moeder moet het ook een opluchting zijn geweest, zo van: eindelijk een oorzaak." Marjon en haar zusje noemen de dag van de scheiding ook weleens gekscherend 'bevrijdingsdag'. "Het heeft alleen maar goede dingen gebracht. Wij voelden als kind altijd wel dat het nooit honderd procent gezellig was thuis, toen onze ouders nog bij elkaar waren."

Ze verwijt haar vader niets. Marjon weet: haar vader kon er niets aan doen. "Hij heeft zeer christelijke ouders, trouwde jong en durfde gewoon niet uit de kast te komen. Ik oordeel daar niet over, dat hij toch met een vrouw is getrouwd. Ik denk alleen maar: jeetje, dat hij zó lang met niemand heeft durven praten over zijn geaardheid. Wat moet dat eenzaam zijn geweest. Bovendien: als mijn vader deze keuzes niet gemaakt had, waren mijn zusje en ik er niet geweest." 

Wel schoten er, door haar vaders coming-out, soms gedachten door Marjons hoofd als: wat nou als ik er op latere leeftijd zélf achterkom dat ik lesbisch ben? "Maar ik weet zeker dat ik op mannen val, juist doordát ik er zo vaak over na heb gedacht. En ook omdat ik bij mijn vader heb gezien hoe diepgeworteld die geaardheid zit."

Programma

Dat er een programma komt over kinderen van homoseksuele ouders, vindt Marjon 'echt heel goed'. Niet zelden krijgt ze opmerkingen als: 'Oh, jeetje, wat moeilijk', als ze vertelt dat haar vader op latere leeftijd pas uit de kast kwam. "Mensen denken alleen maar dat zoiets heel verdrietig is. Natuurlijk: een scheiding gaat niemand in de koude kleren zitten, maar wij zijn allemaal heel blij dat hij de stap heeft gezet."

Sterker nog: Marjon is er bijna van overtuigd dat als haar vader het niet had gedaan, ze zélf op een gegeven moment aan de bel had getrokken. "Om in te grijpen. Want het allerbelangrijkste is dat je ouders gelukkig zijn. En zichzelf kunnen zijn."

Ouders uit de kast (en op tv)

Vanaf volgende week woensdag, 28 maart, is het programma 'Ouders uit de kast' te zien, op NPO 3. Sofie van den Enk presenteert het programma en volgt jongeren van wie de vader of moeder na een lang huwelijk, uit de kast komt. In totaal worden zes gezinnen in beeld gebracht.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore