Ga naar de inhoud
EditieNL

Netflix staat blauw: 319 rookscènes in één serie

Een scène uit Stranger Things, de serie waar het meest in wordt gerookt Beeld © Youtube / chloe sullivan

In Netflix-series wordt twee keer zoveel gerookt als in andere tv-series. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse gezondheidsorganisatie. Volgens verslavingsdeskundigen is dat een slechte zaak: rokers krijgen meer zin in een sigaret als ze anderen zien roken. Door een avondje netflixen kom je dus moeilijker van je rookverslaving af.

In het onderzoek wordt gekeken naar de veertien populairste series onder jongeren. In Stranger Things worden de meeste sigaretten opgestoken: sinds de serie op de streamingsdienst staat, zijn er maar liefst 319 rookscènes geteld. De serie wordt gevolgd door Orange is the New Black en House of Cards.

Roken hoort bij het verhaal

"Roken wordt vaak gebruikt om het verhaal beter neer te zetten", zegt Sonny Prent van de Stenden Hogeschool Leeuwarden, tegen Editie NL. "In House of Cards wordt gerookt als de hoofdpersonages iets te vieren hebben. In Orange is the New Black, een serie die zich afspeelt in een gevangenis, wordt gerookt als er ergens op terug wordt geblikt."

Volgens Prent wordt er geen aandacht besteed aan het effect van roken: "Personages hoesten niet en er wordt niet aangegeven dat het slecht is. Sigaretten worden gezien als een standaard onderdeel van de serie."

Roken wordt acceptabel

Dat er zoveel wordt gerookt is opmerkelijk, aangezien sigaretten al langer worden ontmoedigd en heeft roken een veel minder stoer imago heeft dan vroeger. "In de jaren '70 stonden sigaretten nog op tafel bij verjaardagen, nu kun je je dat niet meer voorstellen", zegt hoogleraar verslavingsonderzoek Jacqueline Vink tegen Editie NL.

De hoogleraar heeft onderzoek gedaan naar waarom mensen beginnen met roken. "Bij beginnende rokers is vooral de omgeving heel belangrijk. Erfelijke aanleg voor de verslaving speelt een veel kleinere rol", zegt ze tegen Editie NL. "Jongeren kijken tegen filmpersonages op. Doordat zij roken in de serie, wordt het roken weer acceptabel."  

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: Editie NL