Ga naar de inhoud
EditieNL

Ceo McDonald's verdient 3101 keer meer dan doorsnee werknemer

Stephen Easterbrook, ceo van McDonald's Beeld © Getty Images

Stephen Easterbrook, topman van McDonald's, verdiende afgelopen jaar 21,8 miljoen dollar. Dat was 3101 keer meer dan de doorsnee werknemer van het bedrijf.

Dat berekende Bloomberg. Dat het verschil zó groot is, komt met name doordat McDonald's werknemers heeft over de hele wereld, óók in lagelonenlanden. Een doorsnee werknemer (mediaan) is dan ook iemand uit Polen, met een jaarinkomen van 7017 dollar in 2017.

Het inkomen van Easterbrook is niet mis: hij kreeg 1,3 miljoen dollar aan salaris, 3,5 miljoen bonus, 10,6 miljoen aan aandelen en 5,6 miljoen aan langetermijn bonus. Daarvoor stuurt hij 235.000 mensen aan.

Het salaris waar de doorsnee werknemer van McDonald's een heel jaar voor aan de slag moet, dat heeft Easterbrook al op 1 januari om 02:50 uur binnen.

Unilever

Ook in Nederland kennen we flinke uitschieters. Zo verdient Paul Polman, de ceo van Unilever, 292 keer zoveel als de doorsnee werknemer. Daarmee is de loonkloof er het grootst van alle bedrijven die aan de AEX zijn genoteerd.

Daarnaast verdient de topman van Heineken heel aardig (215 keer zoveel als de gemiddelde werknemer). En Dick Boer, die vertrekt bij Ahold Delhaize, verdiende afgelopen jaar 114 keer meer. Saillant detail: zijn opvolger Frans Muller verdiende afgelopen jaar meer dan Boer: 135 keer keer meer dan de doorsnee werknemer.

De loonkloof is niet overal groot: bij TomTom verdient de topman bijvoorbeeld 'maar' 25 keer meer, bij ASML 35 keer en bij Philips 56 keer.

Amerika overschrijdt Nederland

Bedrijven die in Nederland een statutaire zetel hebben en aan de Nederlandse beurs zijn genoteerd, moeten sinds dit jaar aangeven wat de verhouding is tussen het salaris van het bestuur en de doorsnee werknemer. Gemiddeld verdienen ceo's in Nederland 171 keer meer dan hun werknemers, bleek uit onderzoek eind 2017.

In Amerika ligt dit getal hoger: 265 keer het gemiddelde salaris. Eén bedrijf had nog een hogere uitschieter dan McDonald's: de directeur van speelgoedproducent Mattel verdient 4987 keer zoveel als de doorsnee werknemer, aldus Bloomberg.