Ga naar de inhoud
EditieNL

Terminaal ziek stel sterft vijf dagen na elkaar

Katie en Dalton Prager Beeld © Facebook: Yvette Frankel

Ze stonden bekend als het 'Fault in Our Stars'-koppel, vernoemd naar de tranentrekkende film: de terminaal zieke Katie en Dalton Prager. Het Amerikaanse stel overleed vijf dagen na elkaar.

Katie en Dalton leerden elkaar in 2009 kennen via Facebook. Ze waren allebei 18 jaar oud. Katie zag een post van Daltons moeder, met een foto van Dalton die in het ziekenhuis lag vanwege zijn taaislijmziekte.

Katie wist als geen ander wat Dalton doormaakte. Zelf vocht ze ook al een tijdje tegen de ziekte. Ze stuurde hem een bericht: "Als je ooit een vriend nodig hebt, dan kun je altijd met mij praten." De twee spraken bijna elke dag en al snel kregen ze gevoelens voor elkaar.

Verboden liefde

De doktoren wilden niet dat Katie haar nieuwe liefde in het echt zou ontmoeten. Dalton had een longinfectie opgelopen die dodelijk is voor mensen met taaislijmziekte. Maar Katie luisterde niet naar de artsen.

Ze herinnerde zich hun eerste ontmoeting goed. "Ik stapte uit de auto en ik zag hem daar staan. Hij was zo cool en knap met zijn zonnebril op", vertelde ze in een eerder interview met CNN. "Mijn hart begon sneller te kloppen. Ik liep naar hem toe en kuste hem meteen. We hadden nog geen woord gezegd. Het voelde gewoon zo goed."

Eerste date

Katie en Dalton hadden hun eerste date in attractiepark Kings Island. Helaas hadden de artsen gelijk: Katie nam op hun eerste date Daltons longinfectie over.  

Het stel trouwde nog geen twee jaar later. Ondanks hun infecties kregen ze nog een paar relatief gezonde jaren samen. Later zei Katie: "Het was geweldig. We deden zoveel dingen samen en hadden altijd plezier. Het was net een sprookje."

Terugkerende problemen

Uiteindelijk zou de infectie toch te veel worden voor het stel. Ze hadden allebei nieuwe longen nodig. Op Facebook schreven ze over hun situatie en haalden daarmee 32.000 dollar op voor hun behandelingen.

Na de longtransplantaties leek het even weer goed te gaan met ze, maar dat was maar van korte duur. Dalton kreeg lymfeklierkanker. Hij overwon de kanker, maar werd kort daarna weer opgenomen vanwege een nieuwe longinfectie.

Katies nieuwe longen werkten vanaf het begin al niet goed. De artsen probeerden verschillende behandelingen, maar niets hielp. Eerder deze maand hoorde Katie dat ze was uitbehandeld.

Katie's laatste wens

Ze verbleven die laatste fase in verschillende ziekenhuizen, maar Katie wilde haar man nog één keer zien voordat hij zou overlijden. Eén van haar vrienden startte een online inzamelingsactie. Ze hoopten genoeg geld op te halen om een vliegticket te kopen voor Dalton, zodat hij haar kon bezoeken wanneer hij daar sterk genoeg voor was.

Het mocht niet baten. Dalton overleed voordat hij de kans had om Katie nog een keer te zien. Katie wist dat haar hetzelfde stond te wachten. "Hij gaf mij de beste jaren van mijn leven. Liever vijf jaar met hem aan mijn zijde, dan 20 jaar met niemand om van te houden."

Vijf dagen na Daltons dood overleed Katie, op 26-jarige leeftijd. Thuis, in bed, ver van het ziekenhuis, omringd door haar familie en haar honden. Precies zoals ze het wilde. 

Meer op rtlnieuws.nl: