EditieNL

Amsterdamse dierenopvang slaakt noodkreet: 'Laat jonge haasjes liggen!'

20 maart 2018 09:50 Aangepast: 20 maart 2018 23:43
Een haasje krijgt melk in de opvang Beeld © De Toevlucht vogel en zoogdieren opvang

Ieder jaar brengen mensen jonge haasjes naar dierenopvang De Toevlucht. Wandelaars die de dieren alleen zien zitten vinden dat zielig en besluiten ze mee te nemen. Een verkeerde keuze, want pasgeboren hazen kunnen zich prima redden.

​"Het is onwetendheid. Mensen denken aan konijntjes die in een nest worden geboren. Maar hazen komen kant-en-klaar ter wereld en worden meteen alleen gelaten", zegt verzorgster Roxina van Eck tegen Editie NL. De moederhaas verlaat haar kroost na de bevalling en komt alleen 's avonds terug naar de geboorteplek om de kleintjes te voeden. Dit doet ze om haar jongen te beschermen tegen roofdieren. "Zo'n grote haas valt snel op, terwijl een kleintje in het hoge gras moeilijk te zien is."

En juist omdat de haasjes alleen worden gelaten vinden veel mensen dat zielig en brengen ze de diertjes naar een opvang. "Sinds januari hebben we er al tien binnengekregen. Mensen bedoelen het goed, maar dat is het zeker niet", zegt Roxina. Anders dan jonge konijntjes hebben hazen bij de geboorte meteen open ogen, een dikke vacht en staan de oren overeind. "Door die dikke vacht is de sneeuw en kou van de afgelopen tijd niet gevaarlijk of zielig. Laat ze dus vooral liggen."

Schuw

Zodra een haasje bij de opvang is binnengebracht wordt meteen gecheckt of mensen nog weten waar ze het dier hebben gevonden. Als die plek duidelijk is, kan het jong door verzorgers worden teruggeplaatst.

Een groot probleem is dat mensen vaak niet meer weten vanaf welke plek ze het dier hebben meegenomen. Als de geboorteplek niet wordt gevonden worden de kleintjes in de opvang opgevoed. "We geven ze melk en ze blijven hier tot ze groot zijn. Voordat we ze uitzetten gaan ze naar een uitwenverblijf om ze weer schuw te maken. Het blijven wilde dieren."

Een jong haasje wordt gevoed met melk:

Twijfel

Roxina begrijpt dat het soms moeilijk is om een haasje te laten liggen en in sommige gevallen is het goed om het naar een opvang te brengen. "Elke situatie is anders. Als de moederhaas overlijdt zullen sommige haasjes dat niet overleven, terwijl andere worden gevoed door een ander vrouwtje."

Het is volgens Roxina belangrijk om bij twijfel altijd contact op te nemen met de Dierenambulance. "Dierenspecialisten kunnen het beste inschatten wat er met het haasje moet gebeuren. Als je het niet zeker weet, laat de jonge haasjes dan liggen!"

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore