EditieNL

Boswachters zijn loslopende honden zat: 'Het is hun instinct om achter wild aan te gaan'

19 maart 2018 16:40 Aangepast: 19 maart 2018 18:31
De doodgebeten reebok in Tilburg. Beeld © Politieteam Leijdal

Boswachters hebben schoon genoeg van loslopende honden in het bos. Dit weekend werd een reebok aangevallen bij de bossen in Tilburg. En dat gebeurt veel vaker.

​Volgens Natuurmonumenten wordt gemiddeld elke week een dier aangevallen door loslopende honden. Daarom vinden boswachters dat hondeneigenaren beboet moeten worden als hun huisdier losloopt.

De reebok die afgelopen weekend in de bossen aan de Tilburgse Gilzerbaan werd aangevallen, had scheurwonden en diepe bijtwonden. Uiteindelijk moest het beest uit zijn lijden worden verlost, schrijft de politie op Facebook. "Het is helaas niet de eerste keer dat wij een dode reebok tegenkomen", staat in de post. "Wij krijgen met enige regelmaat meldingen van opgejaagd wild. Loopt u buiten een losloopgebied met een loslopende hond, dan krijgt u van ons of de boswachters een bekeuring."

Groot probleem

"Het is een groot probleem", zegt ook een woordvoerder van Natuurmonumenten. "We zien bijna wekelijks gevallen waarbij een wild dier wordt aangevallen door een loslopende hond. Een hond heeft een groot jachtinstinct en gaat achter dieren aan."

In de Wet natuurbescherming staat dat wie de natuur ingaat met zijn hond, ervoor moet zorgen dat het dier niet achter wild aan gaat. De hond moet dus altijd onder controle zijn en dat kan betekenen dat honden daarom aangelijnd moeten zijn. In veel bossen is het zelfs verboden een hond los te laten lopen, iets wat wordt aangegeven met borden.

Boetes

Toch zijn er hondeneigenaren die de regels aan hun laars lappen. Boswachters vinden dat een waarschuwing niet volstaat en dat er sneller boetes uitgedeeld moeten worden. Een boete voor het lopen met een niet-aangelijnde hond is 99 euro. Als een hond achter wild aanzit, kan de boete oplopen tot 400 euro.

​​"Ik denk dat ik namens alle boswachters spreek als ik zeg dat loslopende honden een grote frustratie zijn", zegt boswachter Tim Hogenbosch. "Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat een hond veel schade kan aanrichten. Reeën worden doodgebeten en vogels verjaagd. Mensen zeggen vaak: mijn hond doet zoiets niet, maar in principe heeft elke hond het instinct om achter een wild dier aan te gaan."

Gesprek

"Als ik iemand zie wandelen met een hond die niet aangelijnd is, ga ik vaak eerst het gesprek aan", zegt de boswachter. "Maar de laatste tijd merk ik dat ik vaker een proces-verbaal schrijf. Elk jaar worden er tientallen beesten doodgebeten. De maat is vol. Op de site van Staatsbosbeheer staan gebieden waar je hond niet aan de lijn hoeft. Daar kan je hond vrolijk loslopen."

Zelfs als wilde dieren niet worden doodgebeten, zijn loslopende honden op plekken waar dat niet mag 'een kwalijke zaak', zegt de woordvoerder van Natuurmonumenten. "Loslopende honden verstoren de natuur, vooral in de lente. Ze jagen vogels weg die aan het broeden zijn. Zodra de eieren koud worden, zit er geen leven meer in."

Eerdere reacties van boswachters op aangevallen reebokken:

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore