EditieNL

'Wonderkind' lijkt door zeldzame ziekte op 80-jarige man

29 september 2016 17:14 Aangepast: 29 september 2016 21:07
De baby van Biswajit en Parul. Beeld © Twitter

Rimpels, holle ogen, veel haar over zijn kleine lichaam dat ook nog eens verschrompeld is. Nee, de baby van Biswajit en Parul Patro uit Bangladesh is geen gewone baby. Hij is geboren met progeria, een zeldzame verouderingsziekte.

Artsen stonden versteld toen het zoontje van Biswajit en Parul ter wereld kwam. "De baby ziet er niet uit als een pasgeborene. Zich lichaam vertoont ouderdomsverschijnselen", zegt één van de artsen die het jongetje behandelt. 

Ondanks zijn ongewone uiterlijk zijn de kersverse ouders dolgelukkig met hun 'wonderkind'. "We danken god. Er is geen reden om ongelukkig te zijn met het voorkomen van mijn zoon. We zullen hem accepteren zoals hij is. We zijn zo blij dat we een zoontje in huis hebben", zegt vader Biswajit, die samen met Parul al een dochter heeft.

Huis platgelopen

Sinds de geboorte wordt het huis van de Patro's platgelopen door nieuwsgierige familieleden, vrienden en zelfs mensen uit nabijgelegen dorpen. Iedereen wil een glimp opvangen van 'de jongen die eruitziet als een 80-jarige man'. "Ze zijn allemaal welkom", zegt Biswajit.  

Vooralsnog gaat het goed met de baby. Het is nog onduidelijk welke medische maatregelen er moeten worden genomen. "Wij hopen dat hij opgroeit tot een gezonde jongen", zeggen de ouders. 

Wat is progeria? 

Progeria, de zeldzame verouderingsziekte waar het jongetje mee is geboren, zorgt ervoor dat een lichaam sneller veroudert dat het zou moeten doen. 

Eén op de vier miljoen kinderen wordt ermee geboren. De meesten worden niet ouder dan 13 jaar.

Genetische afwijking
Progeria is een genetische afwijking die wordt veroorzaakt door een foutje in een bepaald gen. Door dat foutje maakt het gen progerin, een abnormaal proteïne, aan. Als cellen progerin gebruiken, breken ze sneller en makkelijker af. 

Kinderen met progeria hebben veel cellen die het proteïne bevatten. Daardoor worden ze sneller lichamelijk ouder. Bij de geboorte ogen de kinderen vaak gezond. De symptomen van de ziekte komen vaak in het eerste levensjaar naar voren. 

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore