Ga naar de inhoud
EditieNL

Iedereen hallucineert, en sommige mensen zien zelfs ieder uur een lijk

Je telefoon horen, terwijl die niet gaat. Of denken dat iemand je naam roept, terwijl dat niet zo is. Iedereen hallucineert, maar hoe komt dat? Het UMC Utrecht start nu een onderzoek.

"We weten dat mensen gaan hallucineren bij te weinig slaap of bij drugsgebruik. Maar we weten niet goed hoe al die factoren samen werken en welke krachtiger zijn", zegt hoogleraar psychiatrie Iris Sommer van het UMC Utrecht Hersencentrum.

"Meer onderzoek is daarom hard nodig. Heel fijn dat dat nu ook gaat gebeuren."

Ieder uur een lijk zien

Iris Sommer behandelt mensen die hallucineren. Een hallucinatie is eigenlijk een foutje in de hersenen; je ziet of hoort iets wat er niet is. Bij sommige mensen is hun leven totaal ontregeld door die hallucinaties. "Ik heb mensen die elk uur een lijk zien, of constant een kinderkoor horen zingen."

6 procent van de Nederlanders heeft ernstige hallucinaties. Zoals Diederik Jekel: hij hallucineert vooral in zijn slaap. "I​k word soms 's nachts wakker en dan denk ik dat de muren zijn ingestort of dat het huis in brand staat", vertelt hij. "Ik ruik dan zelfs het vuur en hoor de mensen schreeuwen. Dan spring ik uit bed, en is het na enkele momenten weer oké."  

Weg met het taboe 

Volgens Sommer is er nog veel onduidelijk over hallucinaties. Sommige mensen vinden het zelfs eng. Onterecht, meent Sommer.

Om meer duidelijkheid te krijgen is er een onlinetest waarin je kunt kijken of jij je laat beïnvloeden door hallucinaties. Aan de hand van die gegevens hopen de onderzoekers meer over het fenomeen te weten te komen.

Snel reageren

Wat we al wel weten is dat mensen die snel op situaties reageren vatbaarder zijn voor hallucinaties. Sommer: "Onze theorie is dat mensen die snel reageren, sneller fouten maken en dus ook eerder geneigd zijn te hallucineren." 

Waarnemen doe je namelijk niet alleen met je zintuigen, maar ook met je hersenen. "Alles wat we zien vullen we aan met onze eigen ervaringen en verwachtingen. Het voordeel hiervan is dat je heel snel een situatie kunt inschatten. Zo herken je gevaar. Maar het nadeel is dat je hersenen ook foutjes maken en dat je dus dingen ziet die er niet zijn. 

Benieuwd of jij snel spoken ziet? Doe hier de onlinetest.

Bekijk hier de video van Editie NL: