EditieNL

Westerse cultuur is 'werken werken werken', toch willen we vooral meer rust

30 september 2016 13:49 Aangepast: 30 september 2016 15:07
Beeld © iStock

Tussen werk, kinderen, vrienden, hobby's en het huishouden komen we tegenwoordig nauwelijks meer aan rust toe. Uit onderzoek blijkt dan ook dat twee derde van de mensen meer rust zou willen in het dagelijks leven. En daar zijn meer mogelijkheden voor dan je denkt.

Het is niet makkelijk om tegenwoordig nog een moment rust te vinden. Als we niet van hot naar her aan het rennen zijn is er nog wel de afleiding van onze smartphone of stress van dingen die nog moeten gaan doen. Dat veel mensen hier tegenwoordig last ven hebben blijkt ook wel uit een groot onderzoek van de Dunham University. Zij ondervroegen 18.000 mensen uit 134 verschillende landen over rust en ontspanning.

De resultaten waren duidelijk: 68 procent van de mensen zou meer rust willen hebben in het dagelijks leven. Bijna een derde (32 procent) van de mensen zegt dat zij meer rust nodig denken te hebben dan de gemiddelde persoon, slechts 10 procent zegt minder rust dan gemiddeld nodig te hebben. 

Werken, werken, werken

Een ander belangrijk resultaat is dat de mensen die het gevoel hebben dat ze meer rust nodig hebben zich over het algemeen slechter voelen dan mensen die dat niet hebben. "Het onderzoek laat een samenhang zien tussen het vermogen van mensen om rust te nemen en hun welzijn" zei hoofdonderzoeker Felicity Callard. "We zijn enorm blij dat deze resultaten het veelvoorkomende beeld bestrijden dat er een verband is tussen rust en luiheid."  

Gedragspsycholoog Wout Fontane Pennock denkt dat dit beeld heel erg past in onze westerse cultuur. "Het is altijd maar werken, werken, werken. Dat wordt gezien als iets goeds", zegt hij. "We willen laten zien dat we bijdragen aan de maatschappij." Toch denkt Fontane Pennock dat er wel een beetje een omslag komt in dit denken. "Vooral bij grotere organisaties komt langzaam het besef dat rust ook goed is."

Hoe kom je tot rust? 

Volgens Fontane Pennock moeten mensen dan ook minder bang zijn om aan te geven bij hun baas dat ze het te druk hebben. "Mensen voelen vaak schroom, maar er is best veel bespreekbaar op werk", zegt hij. "En hoe meer we het aankaarten, hoe normaler het wordt". 

Ook buiten werk is het belangrijk om rust te nemen, dus daarom zou Fontane Pennock aanraden om elke dag een moment voor jezelf in te plannen. Dat kan voor meditatie zijn, maar ook gewoon om even na te denken. "Als je het koppelt aan een moment van de dag kan het echt een gewoonte worden", zegt hij. "Als je dat langere tijd doet ga je echt de effecten zien."  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore