EditieNL

'Waarom zijn Belgen dom en Engelsen lelijk?' Google verraadt onze vooroordelen

05 oktober 2016 10:14 Aangepast: 05 oktober 2016 10:19

Waarom zijn Engelsen zo lelijk, en Fransen zo arrogant? Dit lijken ronduit beledigende vragen, maar wij stellen ze toch echt zelf aan Google. Hoe denken wij over inwoners van andere landen?

Het is je vast wel eens opgevallen: wanneer je een zoekopdracht op Google intypt, komen er vanzelf suggesties tevoorschijn. Zo hoef je alleen maar 'hoe werkt...' te typen, waarna Google je zin af maakt met bijvoorbeeld 'Instagram' en 'Pokemon Go'.

De zoekmachine doet dat om het zoeken voor jou wat makkelijker te maken, maar het verraadt ook een hoop over ons zoekgedrag. Deze suggesties zijn namelijk gebaseerd op de meest gebruikte zoekopdrachten in Nederland. En daar zitten soms hele bijzondere tussen.

Dit googelen Nederlanders over andere landen

Deze suggesties leren ons een hoop over wat wij vinden van inwoners van andere landen. Hier een aantal van de meest interessante zoekopdrachten over mensen in Europa en daarbuiten.

  • Waarom zijn Engelsen... zo lelijk?
  • Waarom zijn Spanjaarden... naar Nederland gekomen
  • Waarom zijn Italianen... zo knap/klein/slank
  • Waarom zijn Duitsers... zo lelijk en dik
  • Waarom zijn Belgen... zo dom?
  • Waarom zijn Fransen... zo arrogant?
  • Waarom zijn Polen... goedkoper? (over de vrouwen: Waarom zijn Poolse vrouwen zo mooi)
  • Waarom zijn Amerikanen... zo dik/dom/gelovig

Overigens zijn onze algemene zoekopdrachten een stuk onschuldiger; in 2016 zochten we het meest op de termen 'YouTube', 'Facebook' en (hoe kan het ook anders) Google. De snelste stijgers in het aantal zoekopdrachten waren de zoektermen 'Pokémon Go' en het EK voetbal van dit jaar.

Wat zoeken ze over ons?

Maar wat vragen inwoners van andere landen zich eigenlijk af over de Nederlanders? De zoekterm 'Why are the Dutch...' leert dat mensen op Google.com vooral zoeken naar 'Waarom zijn Nederlanders zo lang?' maar ook 'Waarom zijn Nederlanders zo racistisch?'.  

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore