EditieNL

Bollenboer aan tulpentoerist: 'Hou afstand en beschadig de bol niet'

16 maart 2018 17:06 Aangepast: 27 maart 2019 22:23
Beeld © Instagram/detulperij

Tik #tulipfields in op Instagram en je wordt overspoeld met foto's van toeristen tussen de tulpen. Springfoto's of hele gezinnen in het veld, mooi voor de foto maar vervelend voor de boer. "Wat ze niet weten is dat ze zo de bollen kunnen beschadigen."

Natuurlijk zijn de bollenboeren uit Lisse en omstreken maar wát blij dat vanaf volgende week donderdag de Keukenhof weer open gaat en de toeristen weer massaal naar de bollenstreek trekken. Maar omdat veel toeristen niet beseffen wat de gevaren voor de bollen zijn als ze het veld in springen heeft een aantal boeren nu waarschuwingsborden in het veld geplaatst.

"We willen ze niet afschrikken van het veld, want we zijn juist heel blij dat ze er zijn" zegt bollenboer Anja Jansze van de Tulperij. "Maar we willen ze laten weten wat ze wel en niet mogen. Veel toeristen weten namelijk niet dat ze onze bollen kunnen beschadigen als ze het veld in gaan, en het gaat ons nou juist om de bollen want dié verkopen wij."

De toeristen kunnen de tulpen beschadigen als ze het veld in lopen. "Dan gaat alle energie van de plant naar het wondje in het blad en niet naar de bol en dan groeit die minder goed." Maar niet alleen het beschadigen van het blad is een probleem. Ook als je heel voorzichtig door het veld loopt kun je al schade aanrichten. "Vooral hyacinten zijn erg gevoelig voor bepaalde bacteriën die we bijvoorbeeld op onze kleding dragen. Deze bacteriën kunnen de bol ziek maken."

Ga niet het veld in

Ze vragen dan ook aan alle toeristen om afstand van de bloemen te houden en niet het veld in te gaan. Het is nog maar de vraag of de toeristen het bord respecteren. "We gaan niet rondrijden door de bollenstreek om het te controleren, je moet elkaar ook gewoon een beetje kunnen vertrouwen."

Gaan we vanaf donderdag weer dit soort foto's zien?

 

Een bericht gedeeld door Bronwyn-- (@bronnie_bubble) op

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore