EditieNL

Verdient bijtende hond een tweede kans?

26 juni 2017 13:51 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Facebook: Gerard Witteman

Vorige maand beet een Engelse bulldog een 5-jarig meisje en haar oma. Beiden belandden hierdoor in het ziekenhuis met ernstige bijtwonden. Vaak wordt zo'n beest afgemaakt, maar deze bulldog loopt na een training van Martin Gaus mogelijk binnenkort weer op straat.

Gerard Witteman was enorm overstuur van de aanval op zijn vrouw en kleindochter. "Ik zit elke keer te janken als ik aan dat bloedende en gillende kind op mijn arm denk," vertelde Gerard aan RTV NH.

De hond viel Wittemans kleindochter uit het niets aan. Ze werd in haar benen, in het gezicht, vlakbij haar ogen, gebeten. De oma van het meisje werd na het verdedigen van haar kleindochter ook in haar wang gebeten. 

In het ziekenhuis kreeg het 5-jarige meisje negen hechtingen. Ze had in totaal 30 bijtwondjes. Witteman: "Iedereen roept: 'mijn hond doet dat niet!', maar laat mensen toch nadenken voordat ze zo'n brede hond los laten lopen."

Hond niet afgemaakt

Vaak wordt een bijtende hond afgemaakt. De Engelse bulldog Dirk niet, hij krijgt een tweede kans. Terecht, vindt hondentrainer Martin Gaus. "Ik snap heel goed dat slachtoffers het vervelend vinden, maar je moet ook begrijpen dat die hond een eigenaar heeft."

Gaus traint honden voor een terugkeer op straat, ook de bijtende Engelse bulldog is bij hem in training. "Wij hebben in onze school in totaal 45 honden binnengekregen met euthanasie-advies, vier zijn er afgemaakt de andere 41 zijn terug naar huis gestuurd." Na de training beoordeelt Gaus wat er met de hond gaat gebeuren.

Tekst gaat verder onder de foto
Thumbnail

Martin Gaus.

Geen standaardprocedure

Er is geen standaardprocedure voor honden die bijten. Ineke van Herwijnen van de Hondenbescherming: "Het hangt van de actie van de slachtoffers af. Als de politie wordt ingeschakeld kan het dat de hond in beslag wordt genomen." 

Vervolgens wordt er een risico-assessment gemaakt, en dat gaat naar de rechter. Die beoordeelt wat er met de hond moet gebeuren.

'Blij met een tweede kans'

De eigenaar van de bulldog vertelde eerder aan RTV Noord-Holand dat hij blij is met de tweede kans voor zijn hond. "Voor mij is het belangrijkste dat Dirk nog een kans krijgt. Er is in het park iets gebeurd, dat praat ik niet goed. Maar na het incident heeft de politie mij bijvoorbeeld nooit naar mijn mening gevraagd."

Bekijk hier het item:

 

 

`