EditieNL

Monty Python naar Netflix: hoe houdbaar is hun humor?

17 april 2018 11:05 Aangepast: 03 mei 2018 01:49

Het is bijna 50 jaar oud, in slechte beeldkwaliteit, en heel absurdistisch: Monty Python. Niet direct iets waarvan je verwacht dat het de volgende Netflix-hit wordt, maar toch zijn de films en series van de komieken vanaf deze week te zien op de streamingdienst. Maar vinden jongeren het nog wel leuk?

Ministry of silly walks, Dead parrot sketch en Life of Brian: voor veel jongeren zal het iets zijn wat ze alleen kennen doordat hun oom er op verjaardagen altijd over begint. De series en films van Monty Python hebben nog steeds een legendarische status, ook al is hun laatste film van 35 jaar geleden. 

via GIPHY

Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest was al fan toen de serie alleen nog op VHS-banden te bekijken was, en hij denkt dat de magie er nog steeds in zit. "Het is zo absurdistisch dat het niet heel veel is nagedaan. Daarmee heeft het wel een unieke status gekregen." Volgens hem was de serie zo innovatief, dat het ook in deze tijd nog wel mee kan. 

Nostalgie

Trendonderzoeker Pernille Kok-Jensen van onderzoeksbureau MARE denkt dat voor jongeren de aantrekkingskracht vooral zit in de nostalgie die het uitstraalt. "Ze vinden het tof om oude shit te ontdekken. Ze gaan het dan wel in een nieuwe context bekijken, waardoor ze een extra laag kunnen aanbrengen." Friends is daar een goed voorbeeld van, zegt ze. "Daar wordt heel veel stijl-inspiratie uit gehaald, ze lopen nu ook allemaal rond zoals de vrouwen in die serie." 

Ook denkt Pernille dat de bizarre humor van Monty Python best goed past bij deze tijd. "Hoe gekker, hoe beter is nu ook de trend. Je ziet het ook bij influencers die als tegengeluid tegen het gelikte, alles een beetje raar en zelfs lelijk willen hebben."

Volgens haar is dat vergelijkbaar met hoe Monty Python een 'middelvinger opstak naar de norm'. "Het lelijke en rare is de nieuwe trend, en ja Monty Python vinkt al die hokjes af. Het is absurd genoeg."

Voor wie alvast wat voorpret wil, hier een paar van de bekendste scènes in gifjes: 

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

Bekijk hier de video:

 

 

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore