EditieNL

Autistische jongen bouwt (bijna) levensgrote Titanic van Lego

17 april 2018 14:45 Aangepast: 17 april 2018 14:51
Beeld © Titanic Museum

Dat de Titanic ruim honderd jaar na haar ondergang nog steeds tot de verbeelding spreekt, blijkt wel uit het inspirerende verhaal van deze - inmiddels - vijftienjarige jongen uit IJsland. Op zijn tiende begon hij aan een replica van het wereldberoemde passagiersschip.

Negen maanden later was Brynjar Karl Bigisson​ klaar. Zijn Titanic is acht meter lang, anderhalve meter hoog en gebouwd van maar liefst 56 duizend legoblokjes.

Droomproject

Brynjars grootvader is ingenieur en verkleinde de originele blauwdruk van het schip om te berekenen hoeveel Lego zijn kleinzoon nodig zou hebben. Vrienden en familie doneerden geld, zodat hij de steentjes kon kopen. Maar zijn moeder heeft het meeste bijgedragen, zegt Brynjar. "Als zij mijn droomproject niet had gesteund, was het nooit werkelijkheid geworden" zegt hij tegen CNN. 

Fantastische mensen

Niet alleen heeft Brynjar met zijn doorzettingsvermogen een enorm schip gebouwd, het bouwproces heeft hem ook geholpen om beter om te kunnen gaan met zijn autisme. Voor hij aan het project begon, was hij eenzaam op school en had hij moeite met communiceren. 

Nog geen jaar later is hij vol zelfvertrouwen. "Mijn cijfers zijn hoger en mijn klasgenoten zien me als een van hen", zegt Brynjar. "En ik heb de kans gekregen om te reizen, te ontdekken en allemaal fantastische mensen te ontmoeten." 

Expositie

Zijn replica van de Titanic is momenteel te bewonderen in het Titanic museum in Pigeon Forge, in de Amerikaanse staat Tennessee. Het bouwwerk is in drie delen vanuit IJsland de Atlantische Oceaan overgestoken.

Hier ziet Brynjar zijn schip voor het eerst in de expositieruimte:

De replica in volle glorie:

Miniatuurvoorbeeld

Een detail van het schip:

Miniatuurvoorbeeld

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.