EditieNL

De muggen komen er weer aan: dit kun je ertegen doen

17 april 2018 12:24 Aangepast: 18 april 2018 11:59
Archieffoto Beeld © iStock

Iedereen heeft wel eens een slapeloze nacht gehad door het irritante gezoem van de mug. Nu de zon weer doorbreekt, betekent dat helaas ook dat dit beestje weer terug komt. In Amsterdam is de overlast zelfs zo erg dat de gemeente een onderzoek instelt.

Bewoners van de Amsterdamse Baarsjes worden al jaren geteisterd door muggen, en niemand weet waar dat door komt. Hoog tijd voor een onderzoek, want met de komst van de lente kan het niet lang meer duren voordat er weer een nieuwe muggenplaag uitbreekt. 

Het is zo erg dat bewoners zelfs een Facebookgroep zijn begonnen, die in korte tijd meer dan 800 leden had. Bewoners klaagden daar vorige zomer dat ze soms tientallen muggen tegelijk in hun huis hebben. Eigenlijk vindt de gemeente dat de huizeneigenaren het zelf moeten uitzoeken, maar vanwege de 'grote onrust' is er nu 17.000 euro voor een onderzoek uitgetrokken, schrijft Het Parool.

Wat te doen? 

Gelukkig is het niet overal zo erg als in Amsterdam, maar ook de rest van het land zal er de aankomende tijd aan moeten geloven. Volgens entomoloog Sander Koenraadt van Wageningen University wordt de natuur in deze periode 'wakker', en dus ook de muggen. "De meest voorkomende muggen ontwaken en gaan op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd van het jaar", zegt hij.  

Daarom krijg je nu al de eerste muggen in je huis, al zal de echte plaag nog een paar weken duren. Gelukkig heeft hij wel al een aantal tips voor iedereen die last heeft van de insecten: 

  1. Geen plasjes in bloempotten en gieters. "De meest voorkomende mug is de huissteekmug die bij ons in de buurt leeft. Die broedt in de kleine plasjes en bloempotjes. Als je die leeghoudt, heb je minder muggen in de buurt." 
  2. Gebruik een muggenval.  "Je hebt heel veel verschillende muggenvallen op de markt. Als ze eenmaal binnen zijn dan is dit een goede optie.
  3. Zet een ventilator aan. "Een ventilator die 's nachts in je gezicht blaast, is minder comfortabel dan een hor of een klamboe. Maar muggen kunnen hier vaak niet tegenin vliegen om je te steken."
  4. Vermijd parfums, geuren, geparfurmeerde shampoo's, geparfurmeerde handcremes etc. Om muggen te vermijden kun je het beste geurvrije producten gebruiken. 
  5. Gebruik DEET. "Dit is zeker een effectief middel om muggen van je af te houden. Het houdt ze een aantal uren uit de buurt. Sommige mensen vinden het niet prettig, omdat het chemisch ruikt. Maar voor zover bekend zijn er geen neveneffecten."
  6. Slaap onder een klamboe. Koenraadt: "De meest simpele manier om je te wapenen tegen muggen is ze simpelweg buiten de deur houden. Dit kun je doen door onder een klamboe te slapen. Dat doe ik zelf ook." 
  7. Zet een hor voor je raam.  "Als je het niet prettig vindt om onder een net te slapen, dan kun je ervoor kiezen om een hor voor je raam te zetten. Dit houdt de vliegen ook buiten."

Fabeltjes

Volgens Koenraadt bestaan er ook veel fabeltjes over het bestrijden van muggen. "Muggen bestrijden met een hoge pieptoon werkt niet. Dat is wetenschappelijk zo bewezen. Maar je hebt inmiddels een heel oerwoud aan producten die op deze manier claimt muggen te bestrijden." 

"Een andere fabel is het slikken van Vitamine B. (je zou hier anders van gaat ruiken en hiermee onaantrekkelijk worden voor muggen). Maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden."

Kruidenmiddeltjes dan? Zo staat op de website omaweetraad.nl dat citroensap op je kussen stekende muggen weg kan houden. Koenraadts: "Dergelijke middeltjes kunnen wel werken, maar doen dit lang niet zo krachtig als DEET." 

Helpt een kruisje op een muggenbult en komen ze op het licht af? Je ziet het in deze video: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`