EditieNL

Al vijf miljoen views voor clip met vaginabroeken van Nederlandse Duran (30)

17 april 2018 16:05 Aangepast: 03 mei 2018 07:59
De roze vaginabroeken die Duran Lantink ontwierp voor de clip van Janelle Monáe. Beeld © Youtube Janelle Monáe

Of hij binnen 24 uur een vaginaoutfit wilde pitchen voor een clip van de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe. Modeontwerper Duran Lantink (30) ging ervoor en maakt er nu furore mee. "Ik had wel verwacht dat er wat aandacht voor zou zijn, maar niet in deze mate."

In Nederland kennen we Monáe vooral als gastvocaliste op het nummer 'Tonight' van Fun. In Amerika heeft ze meer hits op haar naam staan en werkte ze al met grootheden als Erykah Badu. Lantink kwam bij haar terecht omdat hij Emma Westenberg kent, de regisseur van de videoclip bij het nummer 'Pynk'.

Op een maandag in november kreeg Lantink de vraag of hij wilde pitchen, op dinsdag werd zijn ontwerp met gejuich ontvangen en die vrijdag moesten de zeven broeken in Los Angeles zijn. Veel slaap had hij niet die weken. "Ik had net een tentoonstelling afgerond voor het Van Abbemuseum, toen had ik ook al weinig geslapen en nu ging ik ook nog eens in een keer door." 

Echte vagina

Het ontwerp dat het team van Monáe in eerste instantie voor ogen had, was een jumpsuit, zegt Lantink. "Die dan met een soort sjalen om je nek moest worden vastgemaakt, super zweverig." Zelf pakte hij er al snel een broek bij. "Ik ben gaan schetsen, plooien en plisseren. Als ze haar benen opende, moest het ook echt op een open vagina lijken." 

Met het goedgekeurde ontwerp en een hele zwik foto's van vagina's ging hij vervolgens de stoffenmarkt over. "Ik heb echt gezocht naar stoffen die de vagina, de schaamlippen, die hele partij zo goed mogelijk nabootsen qua kleur." Ook de materialen speelden daarbij een rol, zegt Lantink. "De buitenste laag heeft een vulling van fiberfill, waardoor het echt zo'n zacht kussentje wordt." 

Miniatuurvoorbeeld
Duran Lantink (r) en fotograaf Jan Hoek tijdens de Amsterdam Fashion Week van 2016.

Positief

Omdat verzenden naar de VS te lang zou duren, pakte Lantink zelf het vliegtuig naar Los Angeles. "Dat was ook om tijd te winnen; in het vliegtuig hebben we nog door zitten werken." Ook het weekeinde sliep hij amper, met als gevolg dat hij na terugkomst in Nederland twee dagen plat ging. 

De videoclip van 'Pynk' is nu zes dagen uit en heeft al 4,3 miljoen views. Lantink wordt hij zo'n beetje bedolven onder de telefoontjes. "Ik was alleen maar bezig met: 'zijn die broeken naar wens en zien ze er wel mooi uit', helemaal niet met wat mensen ervan zouden vinden", zegt Lantink een beetje verbaasd. "Maar het is alleen maar positief." 

Lekker in de flow

Het Fashion Institute of Technology wil zijn ontwerp graag toevoegen aan hun vaste collectie. Een hele eer voor Lantink, maar zeker niet iets dat hij ambieerde. Hardop lachend: "Mensen grapten wel tegen me: weet je zeker dat je ze in een museum wilt hebben hangen? Dan kom je er nooit meer vanaf!"

Wat dan wel zijn ambitie is, vind hij lastig te bepalen. "Als je me vijf jaar geleden had gevraagd waar ik over tien jaar wil zijn, had ik gezegd: hoofd van de ontwerpafdeling bij Chanel. Nu wil ik gewoon veel blijven werken, lekker in mijn flow blijven en dan zie ik wel wat ervan komt." 

De hele clip van 'Pynk':

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore