EditieNL

Begluurder filmde vrouwen in sauna met horloge: 'Een camera kan overal in zitten'

17 april 2018 17:15 Aangepast: 03 mei 2018 01:48
Beeld van een horloge met camera uit de reportage van Editie NL Beeld © Editie NL

Als je naar de sauna gaat, verwacht je niet dat er mensen meekijken. Toch is een man tot drie maanden cel veroordeeld, omdat hij vrouwen stiekem filmde met zijn horloge sauna SpaSereen in Maarssenveen. Dit soort dingen lijkt moeilijk te voorkomen, omdat een camera tegenwoordig overal in kan zitten.

Even een moment tot rust komen, was er voor een saunabezoekster niet bij, toen de 51-jarige Mark D. schaamteloos naar haar ging zitten staren. Hij bleef zijn horloge op haar richten, dus toen rook ze onraad. Ze confronteerde de man, waarop het personeel van de sauna de politie belde. 

Mark ontvluchtte het pand, maar werd niet veel later opgepakt. In zijn horloge zat een geheugenkaart met beelden uit de sauna. Het was niet de eerste keer dat de man zich ongepast had gedragen: een getuige zei in De Gelderlander dat hij eerder 'heel opvallend zat te kijken naar de schaamstreek van jonge vrouwen'. 

Celstraf

De Belgische Mark D. krijgt een celstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar. In die twee jaar mag hij niet meer in Nederlandse sauna's komen. Sauna SpaSereen zegt in een reactie dat ze geschrokken zijn, maar toch niet meteen horloges te weren. Ze willen hun bezoekers ook niet onnodig bang maken.  

Wel weren ze andere apparaten waar je mee kunt filmen, zoals telefoons. Toch is het niet zo makkelijk om te bepalen waar je wel en niet mee kunt filmen, zegt techjournalist Harm Teunis van RTL Z. "Een camera kan in een oorbel, piercing of ketting zitten", zegt Teunis. Ook autosleutels, een kledinghaakje of een telefoonlader kunnen uitgerust worden met een camera.

Goed beeld

"Die camerabeelden zijn al zo goed, dat je precies kunt herkennen wie er in beeld is. Het is echt gedetailleerd beeld." Volgens Teunis is die ontwikkeling de laatste jaren heel hard gegaan. "Je ziet het bij je smartphone, tien jaar geleden waren video's niet om aan te kijken, nu is het hoge kwaliteit." Ook zijn de gadgets niet heel duur meer, vanaf 50 euro heb je al een horloge met Full-HD camera. 

Toch denkt hij niet dat we hoeven te vrezen voor viezeriken die massaal aan de gluurcamera's gaan. "Voor ieder gek product is er een markt, maar ik kan me niet voorstellen dat dit heel populair wordt." We moeten volgens hem gewoon een beetje opletten, maar ons ook niet te bang laten maken. 

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`