Ga naar de inhoud
Gezondheid

Oogfonds waarschuwt: 'Hoe kort je ook naar buiten gaat, zet een zonnebril op'

Archieffoto Beeld © iStock

De komende dagen wordt het eindelijk zomers in Nederland. En hoewel de zonnebrand uit de kast wordt gehaald, blijft de zonnebril vaak op de keukentafel liggen. Een groot probleem, zegt het Oogfonds, want een klein beetje zon kan al erg schadelijk zijn voor de ogen.

​"In de zomer dragen veel mensen een zonnebril, maar ook in de lente kan de zon verraderlijk sterk zijn. Zorg er ook juist op deze dagen voor dat je een bril opzet", zegt Laura Raimondo van het Oogfonds tegen Editie NL.

"Of je nu op de fiets zit, of met de lunchpauze kort naar buiten gaat, de schade bouwt zich net als met huidkanker snel op." Ook is het belangrijk dat de bril niet klein en hip is, maar ook echt functioneel en de ogen bedekt.

Zonnebril thuis

Uit cijfers van Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat de meest voorkomende oogziektes in 20 procent van gevallen worden veroorzaakt door UV-straling. Toch lijken we de oogschade die de zon veroorzaakt te onderschatten.  

Het Oogfonds heeft onlangs onderzoek gedaan naar zonnebrilgebruik in Nederland. "Veel mensen gaven aan dat ze de zonnebril niet standaard bij zich hebben. Vaak laten ze hem thuis liggen."

UV-filter

Vrijwel alle zonnebrillen in Nederland hebben een UV-filter. Naast die bescherming is het  volgens het Oogfonds ook belangrijk om op de donkerte van de glazen te letten.

Normaal gesproken staat er een CE-stickertje op de bril, die de donkerte van de glazen aangeeft. Het Oogfonds raadt aan om een bril met CE-nummer 3 te nemen. "Die glazen zijn voor 75 procent donker, en dat is goed voor de Nederlandse zon." 

Nauwelijks wolken

De komende dagen is de zonkracht 5 à 6 en dus is een zonnebril geen overbodige luxe. "Tot en met zaterdag is de UV-straling vooral erg hoog. De zon schijnt volop en er zijn nauwelijks wolken", zegt William Huizinga van Buienradar tegen Editie NL.

Vanaf zondag komen er meer wolken en wordt de straling iets minder. Bekijk hier de voorspelling van de UV-straling voor de komende vijf dagen.

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: