Ga naar de inhoud
EditieNL

Fotoboek als ode aan 'De Chinees': 'Jammer dat ze verdwijnen'

Een typisch Chinees restaurant Beeld © Mark van Wonderen/www.chinindspecrest.nl

Een schaaltje kroepoek op een tafeltje, een aquarium met een kreeft erin en natuurlijk een kalender aan de muur. Onmiskenbaar het interieur van de afhaalchinees. Jarenlang was het 'Chin. Ind. Rest.' een gouden formule. Nu sterft het langzaam uit. Mark van Wonderen fotografeerde alle Chinese restaurants in Nederland. "Het is een ode aan 'de Chinees'."

'De Chinees' is in veel huishoudens onlosmakelijk verbonden met de zondagavond. Sport kijken en Babi Pangang of het weekmenu eten. "Het hoort bij Nederland, het is typisch voor onze cultuur. In elk dorp of gehucht is er wel een te vinden", zegt fotograaf Mark van Wonderen.

Treurnis en verval

Hij ging het hele land door om elk Chinees restaurant te fotograferen. "Ik ben altijd al dol geweest op treurnis en verval. Ik maakte daarom vaak foto's van typisch Chinees Indische restaurants. Ik kreeg daar veel reacties op dus ik dacht 'waarom zet ik ze niet allemaal op de foto?'"

En dat deed hij, in mei verschijnt zijn boek: 'Chin.Ind.Spec.Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen. "Ik merkte wel dat het slechter ging met de traditionele Chinees, dus een beetje als ode aan de Chinese restaurants."

Miniatuurvoorbeeld
De Chinese Muur in Leimuiden

All-you-can-eat

Vooral in de grote steden zien we ze steeds minder. Li Ping Lin van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers legt uit waarom: "Er is veel concurrentie van andere Aziatische keukens zoals bijvoorbeeld de sushi ketens, en er is veel vraag naar het all-you-can-eat concept." Dat is jammer volgens Lin maar de Chinese eigenaren gaan ook mee in die concepten. "De behoefte van de consument verandert en daar moeten we in meegaan."

Het zit dan ook in de geest van de Chinees om mee te gaan met wat de consument wil. "In de jaren 30 waren er veel Chinese matrozen in Nederland die door de slechte economie weinig werk hadden. Ze gingen daarom pinda's verkopen" legt Lin uit. "Deze Chinese pindaverkopers hebben de eerste Chinese restaurants gesticht in Nederland. Maar de restaurants zoals we die nu kennen kwamen pas na de Tweede Wereldoorlog."

Miniatuurvoorbeeld

"Na de oorlog kwamen er veel Indische Nederlanders naar Nederland. Zij misten het Indische eten en openden Indische restaurants. Toen Chinezen zagen hoe populair dit was, ontstonden de Chinees Indische restaurants met alle typische gerechten die we nu bij de Chinees eten", vertelt Lin. Nederland is het enige land dat deze combi van keukens kent.

Chin. Ind. Spec. Rest.

Het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland is de afgelopen jaren sterk afgenomen.

In 2007 waren het er 2178

In 2017 waren er nog maar 1734

Bron:  Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: